Recept na domácí vánočku – chutná opravdu úžasně 

ZDROJMarkéta Koutná

V dnešním příspěvku jsme si pro Vás připravili recept na domácí vánočku, které chutná opravdu skvěle. Ať už si kávu budete vychutnávat sami s rodinou nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě této vánočky ocení všichni. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí.

recept na domácí vánočku – chutná opravdu úžasně 
Zdroj: Markéta Koutná

Recept na domácí vánočku:

Co budeme potřebovat:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 kostky droždí
  • 265 g cukru krystal
  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • sůl
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
  • balení celých i plátků mandlí
  • balení rozinek
  • rum 

Z těch surovin vytvoříte 2 vánočky


Jak budeme postupovat:

1) Do rumu naložíme balíček celých mandlí a balíček rozinek. Ideálně den předem. 

2) Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme) na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo přendáme do mísy. Rozklepneme šest vajec a do mísy vhodíme žloutek, bílek uschováme v misce. Do mísy ke žloutkům a máslu vsypeme zbytek cukru a vařečkou vše promícháme. 

3) Po promíchání vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy. Opět promícháme. 

4) Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky. 

5) Pomoučíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme jeho kraje směrem ke středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili. 

6) Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly. Těsto vrátíme do mísy, posypeme malým množstvím mouky, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimum jsou dvě hodiny. (klidně 24 hodin). 

7) Během té doby se na něj stačí třikrát podívat a trochu zpracovat. 

8) Vykynuté těsto vrátíme na pomoučený vál a posypeme zbytkem mouky. Promícháme. Těsto rozdělíme na dvě půlky. Jednu rozdělíme na tři díly a z každého vytvarujeme silný pramen, ty potom smotáme do copu. Ten poté přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělíme na třetiny a z ²⁄³ opět vytvarujeme tři prameny a spleteme. 

9) Z copu vytvoříme druhé patro. Ze zbytku vytvoříme prameny dva a posadíme na předcházející patra. Do bílků vsypeme pět lžiček cukru a promícháme. 

10) Směsí potom vánočku rukou potíráme. Vánočku hustě posypeme plátky mandlí, vložíme do horkovzdušné trouby na 150 stupňů a pečeme asi 45 minut. (já pekla 10 minut na 190 stupňů a cca 25 minut na 180 stupňů.)

Tento recept na domácí vánočku musíte vyzkoušet.

recept na domácí vánočku – chutná opravdu úžasně 
Zdroj: Markéta Koutná

Prohlédněte si také recept na – Griliášové řezy – recept na vánoční cukroví