Recept na domácí vánočku – chutná opravdu úžasně 

    V dnešním příspěvku jsme si pro Vás připravili recept na domácí vánočku, které chutná opravdu skvěle. Ať už si kávu budete vychutnávat sami s rodinou nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě této vánočky ocení všichni. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí.

    recept na domácí vánočku – chutná opravdu úžasně 
    Zdroj: Markéta Koutná

    Recept na domácí vánočku:

    Co budeme potřebovat:

    • 500 ml plnotučného mléka
    • 2 kostky droždí
    • 265 g cukru krystal
    • 250 g másla
    • 6 vajec
    • sůl
    • 1 kg polohrubé mouky
    • 2 vanilkové cukry
    • nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
    • balení celých i plátků mandlí
    • balení rozinek
    • rum 

    Z těch surovin vytvoříte 2 vánočky


    Jak budeme postupovat:

    1) Do rumu naložíme balíček celých mandlí a balíček rozinek. Ideálně den předem. 

    2) Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme) na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo přendáme do mísy. Rozklepneme šest vajec a do mísy vhodíme žloutek, bílek uschováme v misce. Do mísy ke žloutkům a máslu vsypeme zbytek cukru a vařečkou vše promícháme. 

    3) Po promíchání vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy. Opět promícháme. 

    4) Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky. 

    5) Pomoučíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme jeho kraje směrem ke středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili. 

    6) Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly. Těsto vrátíme do mísy, posypeme malým množstvím mouky, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimum jsou dvě hodiny. (klidně 24 hodin). 

    7) Během té doby se na něj stačí třikrát podívat a trochu zpracovat. 

    8) Vykynuté těsto vrátíme na pomoučený vál a posypeme zbytkem mouky. Promícháme. Těsto rozdělíme na dvě půlky. Jednu rozdělíme na tři díly a z každého vytvarujeme silný pramen, ty potom smotáme do copu. Ten poté přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělíme na třetiny a z ²⁄³ opět vytvarujeme tři prameny a spleteme. 

    9) Z copu vytvoříme druhé patro. Ze zbytku vytvoříme prameny dva a posadíme na předcházející patra. Do bílků vsypeme pět lžiček cukru a promícháme. 

    10) Směsí potom vánočku rukou potíráme. Vánočku hustě posypeme plátky mandlí, vložíme do horkovzdušné trouby na 150 stupňů a pečeme asi 45 minut. (já pekla 10 minut na 190 stupňů a cca 25 minut na 180 stupňů.)

    Tento recept na domácí vánočku musíte vyzkoušet.

    recept na domácí vánočku – chutná opravdu úžasně 
    Zdroj: Markéta Koutná

    Prohlédněte si také recept na – Griliášové řezy – recept na vánoční cukroví