Jen málokdo nemá rád domácí sladkosti. Vzpomeň si, jaké bylo to nekonečné čekání na to, až někdo z dospělých, buď máma, táta, nebo třeba babička, přestanou čarovat v kuchyni a dají ti ochutnat něco moc dobrého. Ochutnejte tento vynikající závin bez másla, oleje a cukru. Pojďme se na to podívat.
Co budeme potřebovat:
- 200 g celozrnné mouky
- 200 g bílí jogurt
- špetku soli
na náplň:
- 250 g strouhaných jablek, skořici, med, mleté ořechy.
2. tip na náplň
- 250 g nízkotučného tvarohu, 1 žloutek, citronovou kůru, rozinky a med na doslazení
3. tip na náplň
- 400 ml mléka, bal. vanilkového pudingu, 3 lžíce bílého jogurtu, cukr na slazení
Jak budeme postupovat:
1) Na těsto stačí smíchat mouku, smetanu, špetku soli a vypracovat tuhé těsto.
2) Těsto je třeba skutečně dobře uhníst, aby se všechny přísady spojily a vytvořily jednotnou hmotu. Aby těsto drželo pohromadě, můžeme podle potřeby přidat více mouky, nebo smetany. Těsto musí být pevné.
3) Těsto přendáme na pracovní desku a rozválíme na tenčí plát. Na těsto navrstvíme vybranou náplň. Například strouhaná jablka s ořechy, medem a skořicí, tvaroh smíchaný se žloutkem, kůrou a medem, nebo vychladlý pudink smíchaný s jogurtem.
4) Postupujeme stejně jako u jiných závinů – těsto potřené náplní jednoduše zavineme a přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
5) Potřeme studenou vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 35-40 minut, nebo dokud povrch cesta není zlatavý.
6) Nakonec jsem závin posypala cukrem ze stévie smíchaný s kokosem. Závin můžete také posypat kakaovým práškem nebo strouhanou hořkou čokoládou.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Podívejte se také na skvělý recept na lahodný vídeňský jablečný závin s vláčným těstem.