Připravte si s námi domácí mátový sirup a uchovejte si vůni máty po celý rok!

Máta je pěstitelsky nenáročná rostlinka, která je známá pro své typické aroma, které se využívá jak v kuchyni k dochucování pokrmů, tak v aromaterapii nebo drogerii. Kromě své příjemné vůně jsou ceněny také její účinky na lidské zdraví.

Pro nás je máta unikátem, který nás nikdy nepřestane bavit. Pěstujeme si ji na zahrádce a přes léto není dne, kdybychom si ji nepřidali do džbánu se studenou vodu. Její svěží chuť je přesně to, co v horké letní dny potřebujete!

S příchodem podzimu a studenějších dnů k záhonku bohužel už tak často pro mátu nezajdeme, a proto záhonek nyní překypuje zelenou bylinkou. Nicméně, abychom bylinku a její přínosy zužitkovali na maximum, rozhodli jsme se z ní připravit mátový sirup, který přijde vhod i v zimních měsících!

Mátový sirup je lahodnou přísadou, kterou můžete přidat například do čaje k oslazení, do domácích limonád a koktejlů nebo do dezertů. Příprava je vskutku jednoduchá a výsledek je ohromující! Připravte si s námi domácí mátový sirup a uchovejte si vůni máty po celý rok!

Recept na domácí mátový sirup
Zdroj: Pinterest.com
Ingredience (na 2 litry sirupu):
  • minimálně 4 hrsti máty
  • 2 kusy citrónu (bio citrón je preferován)
  • 500 g třtinového cukru (lze zaměnit za med či dát půl na půl)
  • lžíce kyseliny citrónové
  • 2 litry převařené vody
Postup:
  1.  Zprvu si převaříme vodu a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  2.  Mezitím si můžeme omýt a nakrájet citróny na kolečka. Pokud nemáme citróny s biokvalitou, vložíme je na 10 minut do 1,5 litru vody, kam přidáme 3 lžíce obyčejného octa. Poté je vytáheme, omyjeme studenou vodou a můžeme nakrájet.
  3.  V dalším kroku se budeme věnovat mátě, kterou řádně přebereme. Otrháme seschlé kousky a zbavíme se dřevnatých a hnědých částí. Máme-li hezké stonky, můžeme je nechat.
  4.  Když máme přebráno, mátu opláchneme a necháme odkapat v cedníku. Pokud jsme nechali lístky máty na stonku, lehce ji nasekáme.
  5.  Až se voda dostane na pokojovou teplotu, přidáme do ní plátky citrónu a hrsti máty. Citróny ještě vidličkou propícháme, aby pustily šťávu. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháme mátu odstát na temném a chladném místě minimálně 24 hodin.
  6.  Po uplynutí přelijeme vodu přes plátno do čistého hrnce, kam přimícháme také cukr. Za stálého míchání poté vodu zahříváme (max do 75°C), dokud se cukr nerozpustí. Na závěr přidáme kyselinu citrónovou, promícháme a je hotovo.
  7.  Na závěr s pomocí trychtýře přelijeme sirp do připravených sklenic, které jsme si nejdříve vyvařili, a skladujeme na temném a chladném místě.
IMG 8342
Zdroj: Primainspirace.cz
Máte rádi pizzu? Vyzkoušejte s námi recept na pravé neapolské těsto! Věříme, že si pochutnáte tak jako v Itálii!