Recept na pravé italské těsto: Vynikající neapolská pizza podomácku!

Jedno z nejznámějších jídel italské kuchyně – neapolská pizza – si svou chutí získala srdce již mnoho z nás. Pokud se ale zrovna nechystáte do Itálie, přiveďte Itálii do svého domova. Není nic lepšího, než si doma udělat pizzu takovou, jakou byste si objednali v Itálii. Věříme, že až vyzkoušíte tento recept na pravé italské těsto, už si nikdy nekoupíte mražený polotovar v supermarketu.

U nás doma si rádi s přáteli uspořáme italský večer, během kterého popíjíme dobré víno a připravujeme si domácí pizzy. Den předem připravíme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici a následný den si každý zdobí pizzu podle svého gusta! Třeba Vás tímto budeme inspirovat a naplánujete si vlastní gurmánský večer po italsku.

Neapolská pizza je vláčná, těsto je poddajnější a má křupavé okraje. Abychom si těsto mohli připravit, budeme potřebovat pouze 4 ingredience! Jejich množství se odvozuje od počtu kousků, které si chcete připravit.

Ingredience (na 5 kusů):
  • 730 g hladké mouky
  • 400 ml vody
  • 20 g soli
  • 1,5 g droždí

– Chcete-li dělat odlišný počet kusů, našli jsme pro Vás kalkulátor, který Vám automaticky spočítá množství ingrediencí, které potřebujete.

Postup:

– příprava těsta:

  1.  Nejdříve smícháme vodu se solí a mícháme, dokud se sůl zcela nerozpustí.
  2.  Následně je zapotřebí přidat k osolené vodě 10% naší mouky. To z toho důvodu, aby se sůl nedostala do přímého kontaktu s droždím, neboť by v něm usmrtila kvasinky.
  3.  Promícháme tedy osolenou vodu s částí mouky a vytvoříme si kašičku.
  4.  Poté již můžeme do směsi rozdrobit droždí a promíchat.
  5.  Na závěr přisypeme zbytek mouky a v míse smícháme suroviny pomocí vařečky nebo rukama. V této fázi se těsto může zdát suché, ale to je v pořádku. Jen pokračujte v míchání.
  6.  Až bude vše smícháno dohromady, je na řadě hnětení. Zprvu hněteme ještě v míse a již po chvíli si můžeme všimnout, že těsto začíná být dobře zpracované a konzistence je již více lepivá.

– práce s těstem:

  1.  Až bude těsto držet při sobě, vyndáme ho na vál, kde ho budeme zpracovávat dalších 10-20 minut. V této fázi získá těsto svou sílu a bude připraveno na další krok.
  2.  Po 10-20 minutách z těsta vytvoříme bochánek. Potřeme ho jemnou vrstvou olivového oleje a dáme ho minimálně na 2 hodiny odpočívat do mísy vytřené olejem. Olej totiž chrání těsto před vyschnutím. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.
Zdroj: Primainspirace.cz

3. Po vykynutí těsto rozdělíme na tolik částí, kolik kousků pizz budeme připravovat. Z částí si opět vytvoříme bochánky, které při nejlepším chceme stejně velké.
4. Bochánky poté rozmístíme na plech vysypaný moukou tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Opět je potřeme jemnou vrstvou olivového oleje a necháme je kynout pod utěrkou další dvě hodiny.
5. Následně plech zabalíme do potravinové folie, která ochrání bochánky před vyschnutím, a vložíme ho do lednice. (Pokud byste pizzu pekli hned, nebude tak dobrá, jako když necháme těsto odležet).
6. Druhý den vyndáme plech minimálně hodinu před pečením, aby se bochánky odležely na pokojovou teplotu.

Zdroj: Pinterest.com

– roztažení těsta:

  1.  V prvním případě zapomeňte na váleček, který jste již vyndali. Důvodem je to, že těsto po několika hodinách kynutí je plné vzduchových bublin, které chceme, aby při pečení vytvořily tu nejlepší nadýchanou kůrku. Toho nedosáhnete, pokud použijete k vyválení váleček. Těsto budeme proto roztahovat ručně.
  2.  Pomoučíme si přípravnou plochu a stejně tak i špachtli, kterou opatrně nabere bochánek a přendáme na plochu. Ideálně tak, aby vrchní strana bochánku zůstala vrchní stranou.
  3. Prsty budeme vymačkávat placičku do stran, přičemž se snažíme zachovat okraje, aby se moc nevyfoukly.
  4. Až bude placka větší, použijeme press–pull metodu. Na jedné straně placku jednou rukou přidržíme a na druhé straně ji druhou rukou trochu natáhneme, aby se zvětšila. Takhle to uděláme kolem dokola, aby se placka zvětšila.
  5.  Pokud si troufnete, můžete placku i lehce vyhodit do vzduchu. Jedná se totiž o skvělý způsob, jak těsto bez zbytečného mačkání rovnoměrně ztenčit a rozšířit.
  6.  Až budou placky hotové, pomažeme je základem, přidáme naše oblíbené přísady a okraje pomažeme olivovým olejem. Ozdobenou pizzu dáme péct do předem rozpálené trouby na cca 10 minut, dokud nebudou okraje zlatavé. Pizzu můžete péct na speciálním kameni nebo na rozpáleném plechu.
Zdroj: Primainspirace.cz