Domů RECEPTY Rychlá podzimní jablečná želatina plná vitámínů a kolagenu

Rychlá podzimní jablečná želatina plná vitámínů a kolagenu

136

Podzim se již tradičně nese vůní jablek. Abychom předešli všelijakým chorobám, na zimu se tělo musí zásobovat vitamíny. My Vám v dnešním článku ukážeme, jak je jednoduše a rychle dostat do těla. Vyzkoušejte tento lahodný recept, kterému žádný jazýček neodolá. Připravte si jablečnou želatinu.

Nejlepší je použít jablka ze zahrady nebo od domácího pěstitele. Jablka poté stačí jen rychle umýt, abychom zachovali všechny vitamíny.


TIP: domácí ovoce a zeleninu příliš dlouho nemyjte, vitamíny se mohou rozpustit ve vodě a příliš drsným drhnutím se ztratí.

Pokud nemáte možnost domácích jablek, tak si je jednoduše kupte v obchodě a následně je doporučujeme oškrábat. Při pěstování často používají umělé hnojiva a šlupka jich dost absorbuje.


TIP: kupujte ovoce a zeleninu na trhu nebo v obchodě a vybírejte takové, které nejsou viditelně poškozené. Dávejte si hlavně pozor na nepřirozenou barvu nebo hnědé a měkké místa.

Recepty z jabĺk
Zdroj: Všestranná žena
Recepty z jabĺk
Zdroj: Všestranná žena
Recepty z jabĺk
Zdroj: Všestranná žena

Co budeme potřebovat:

Mísu, do které si nakrájíme ovoce, menší hrnec na zahřátí šťávy, Dr. Oetker želatinu v plátkách, nůž, lis nebo odšťavňovač na ovoce, 2x plastová dóza na odložené želatiny do lednice.


Jak budeme postupovat:

1) Nejdříve si umyjeme jablka a nakrájíme je. Pokuď jsou jablka domácí, klidně i s jadérky. Jestli narazíme na červíka, jednoduše ho vykrojíme. Jadérky jsou totiž plné vitamínu a oleje, který přispívá k dobrému zdraví.

Rozkrájame si jablká na menšie kúsky
Zdroj: Všestranná žena

Odšťavníme 0,5 l nebo přelisujeme jablka. Já jsem použila lis.

TIP: Za studena lisované ovoce Vám zaručí největší obsah vitamínů. Při odšťavňování vzniká teplo a tím se některé vitamíny ztratí.

0,5 L jablkovej šťavy
Zdroj: Všestranná žena
Nalejeme si ju do hrnca
Zdroj: Všestranná žena

2) Do jablečné šťávy si vložíme všechny plátky želatiny. Zamícháme a necháme odstát 10 minut.

Plazmová želatína
Plazmová želatína. Zdroj: Všestranná žena

3) Po uběhnutí času nám želatina změkne a můžeme ji položit na sporák, kde jí rozehřejeme a pomaličku rozpustíme.

Želatínu rozpustíme na sporáku
Zdroj: Všestranná žena

TIP: Dávejte pozor, aby jste šťávu nepřivedli k varu. Zničíte tak vitamíny, které chceme uchovat.


4) Rozpuštěnou želatinu nalijeme ihned do připravených plastových dóz a necháme vychladnout.

Nalejeme si do dózičiek želatínu
Zdroj: Všestranná žena
Necháme želatínu vychladnúť
Zdroj: Všestranná žena
Uzatvoríme dózičky
Zdroj: Všestranná žena

5) Vložíme je do lednice a necháme odstát přes noc. Cca 12 hodin.

Obrežeme si želatínu okolo dózy
Zdroj: Všestranná žena
Preklopíme na tanier
Zdroj: Všestranná žena
Jablková želatína
Zdroj: Všestranná žena

6) Vytvořenou želatinu můžeme ozdobit bylinkami – já používám mátu, které dodá lehkou peprmintovou chuť.

Jablková želatína
Zdroj: Všestranná žena

Přejeme Vám dobrou chuť!

Takto si můžete vychutnávat vitamínovou bombu v průběhu celého roku. Můžete si přidat i špetku skořice, ta Vám přiblíží chuť a pocit Vánoc.


TIP: želatina v sobě obsahuje kolagen. Kolagen je stavební materiál na kosti, klouby a měkké tkaniny.


Sdílejte tento fantastický recept na jablečnou želatinu s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají. Můžete také navštívit náš další článek, kde naleznete skvělou hokkaido polévku.