Jsou-li u vás doma již všichni přejedlí obyčejnou bramborovou kaší, možná je na čase trochu kulinářského experimentování! Za tímto účelem jsme si pro vás připravili článek, ve kterém naleznete několik druhů zeleninového pyré, které vás svou chutí budou bavit!
Co je to vlastně pyré? Jedná se o kulinářský výraz pro jemně zpracovanou hmotu, která vznikla jako výsledek šlehání, drcení, mixování, rozmělnění, pasírování, kvedlání nebo šťouchání. V užším slova smyslu mluvíme zejména o uvařené a rozmixované zelenině, která se podává jako příloha například k masu.
Příprava pyré
- vybranou surovinu zbavíme tuhých částí, které by v pyré překážely (slupky, pecky atd.)
- nakrájíme na kostky a upravíme surovinu doměkka (povaříme), aby se dala snadno rozmixovat
- pokud chceme hrubší konzistenci postačí prosté rozmačkání
- na druhou stranu pro nejjemnější konzistenci použijeme jemné síto, které zachytí i ty nejjemnější pevné části
Ochucení
- s ochucováním začínáme již při vaření suroviny ve vodě- základem je dostatečné osolení
- pro zvýšení chuťové intenzity můžeme ingredience před mixováním ještě opéci v troubě
- zpestření chuti můžeme dosáhnout přidáním česneku, zázvoru, koření nebo bylinek
- pro zjemnění je možné použít vývar, smetanu, výpek nebo mléko
Nechte se inspirovat následujícími fotografiemi plných chutí a barev! 🙂
1. Batátové pyré
2. Květákovo-celerové pyré
3. Brokolicové pyré
4. Dýňové pyré
5. Petrželové pyré
6. Batátové pyré
7. Bramboro-pastinákové pyré
8. Bramborovo-celerové pyré