Domů Recepty

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete
Zdroj: Klaudie von Fedor

Když se spojí sladká chuť mrkve s jemnou tvarohovou náplní, vznikne dezert, který je nejen vláčný, ale i neodolatelně chutný. Tento mrkvový koláč s tvarohovou náplní je jako stvořený pro víkendové pečení, sváteční stůl i každodenní mlsání.

Je snadný na přípravu, nepotřebujete žádné složité suroviny a výsledek je naprosto fantastický. Pojďme na to!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

Vrstvený mrkvový koláč s tvarohem

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 2 vejce (velikost M – kupte si je více a vyzkoušejte recept na tvarohový koláč lenivé hospodyňky)
  • 3 lžíce krystalového cukru (nebo podle chuti, lze ho nahradit i třtinovým cukrem nebo například xylitolem)
  • 100 g másla (nebo margarínu, oleje)
  • 160 g hladké mouky (můžete ji zkombinovat i s polohrubou nebo nějakou zdravější)
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (zbytek balení použijte například na přípravu jahodovo-malinových lineckých koláčků s pudinkovým práškem)
  • 160 g mrkve (cca 2 střední mrkve)
Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Krémová náplň:

  • 250 g jemného tvarohu (nebo mascarpone)
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce vanilkového pudinkového prášku (nebojte se použít i jinou příchuť)
  • 30 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • 1–2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti, lze použít i vanilkový)
Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Citronová poleva:

  • 3 lžičky moučkového cukru (použijte ho také v receptu na křehké koka sušenky)
  • 2 lžičky horkého mléka (nejlépe plnotučné)
  • 2 lžičky citronové šťávy (nebo podle potřeby)
Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Do mísy rozklepněte vejce a spolu s cukrem vyšlehejte do světlé pěny.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté jemně vmíchejte rozpuštěné máslo a promíchejte nebo krátce promixujte.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji zapracujte do vaječné směsi.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a jemně promíchejte do kompaktního těsta.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Příprava tvarohové náplně:

V míse smíchejte jemný tvaroh, žloutek, vanilkový pudinkový prášek, mléko a cukr.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Promíchejte do hladké, krémové konzistence.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Vrstvení:

Formu na pečení (cca 28 x 15 cm) vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou. Do připravené formy nalijte část těsta, poté rozetřete vrstvu tvarohové náplně. Pokračujte další vrstvou těsta, náplně a nakonec zbytkem těsta. Celkem vytvoříte tři vrstvy těsta a dvě vrstvy náplně (nebo ho můžete rozdělit třeba jen na polovinu).

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Pečení:

Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40–50 minut. Povrch by měl být zlatavý a těsto po zapíchnutí špejle upečené – špejle by měla vyjít čistá.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Příprava citronové polevy:

V míse smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a horké mléko. Hotovou polevou přelijte teplý koláč.

Rychlý vrstvený mrkvový koláč s tvarohem, který si zamilujete!
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Podávání:

Nechte koláč po upečení vychladnout, aby se náplň ustálila. Podávejte samotný, nebo se lžící zakysané smetany či šlehačky. Skvěle se hodí k čaji nebo kávě, ale chutná i jako svačina pro děti. Díky mrkvi zůstává vláčný i druhý den – pokud ho vůbec něco zbyde!

Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Citronová kůra: Do tvarohové náplně přidejte lžičku citronové kůry – dodá svěží chuť.
  • Kokosová varianta: Přidejte do těsta trochu strouhaného kokosu nebo použijte kokosové mléko místo mléka v náplni.
  • Zjemnění tvarohu: Pokud chcete extra krémovou náplň, přidejte lžíci zakysané smetany nebo smetanového jogurtu – tvaroh bude jemnější a vláčnější.
  • Oříškový posyp: Posypte koláč nasekanými ořechy nebo mandlovými lupínky ještě před pečením – zapečou se do povrchu a krásně křupou.
  • Rum nebo vanilkový extrakt: Do náplně můžete přidat pár kapek rumu nebo vanilkového extraktu – krásně zvýrazní její chuť i vůni.

VIDEO NÁVOD:

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.