
Když se spojí sladká chuť mrkve s jemnou tvarohovou náplní, vznikne dezert, který je nejen vláčný, ale i neodolatelně chutný. Tento mrkvový koláč s tvarohovou náplní je jako stvořený pro víkendové pečení, sváteční stůl i každodenní mlsání.
Je snadný na přípravu, nepotřebujete žádné složité suroviny a výsledek je naprosto fantastický. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!
Vrstvený mrkvový koláč s tvarohem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce (velikost M – kupte si je více a vyzkoušejte recept na tvarohový koláč lenivé hospodyňky)
- 3 lžíce krystalového cukru (nebo podle chuti, lze ho nahradit i třtinovým cukrem nebo například xylitolem)
- 100 g másla (nebo margarínu, oleje)
- 160 g hladké mouky (můžete ji zkombinovat i s polohrubou nebo nějakou zdravější)
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (zbytek balení použijte například na přípravu jahodovo-malinových lineckých koláčků s pudinkovým práškem)
- 160 g mrkve (cca 2 střední mrkve)
Krémová náplň:
- 250 g jemného tvarohu (nebo mascarpone)
- 1 žloutek
- 1-2 lžíce vanilkového pudinkového prášku (nebojte se použít i jinou příchuť)
- 30 ml mléka (nejlépe plnotučné)
- 1–2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti, lze použít i vanilkový)
Citronová poleva:
- 3 lžičky moučkového cukru (použijte ho také v receptu na křehké koka sušenky)
- 2 lžičky horkého mléka (nejlépe plnotučné)
- 2 lžičky citronové šťávy (nebo podle potřeby)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Do mísy rozklepněte vejce a spolu s cukrem vyšlehejte do světlé pěny.
Poté jemně vmíchejte rozpuštěné máslo a promíchejte nebo krátce promixujte.
V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji zapracujte do vaječné směsi.
Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a jemně promíchejte do kompaktního těsta.
2. Příprava tvarohové náplně:
V míse smíchejte jemný tvaroh, žloutek, vanilkový pudinkový prášek, mléko a cukr.
Promíchejte do hladké, krémové konzistence.
3. Vrstvení:
Formu na pečení (cca 28 x 15 cm) vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou. Do připravené formy nalijte část těsta, poté rozetřete vrstvu tvarohové náplně. Pokračujte další vrstvou těsta, náplně a nakonec zbytkem těsta. Celkem vytvoříte tři vrstvy těsta a dvě vrstvy náplně (nebo ho můžete rozdělit třeba jen na polovinu).
4. Pečení:
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40–50 minut. Povrch by měl být zlatavý a těsto po zapíchnutí špejle upečené – špejle by měla vyjít čistá.
5. Příprava citronové polevy:
V míse smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a horké mléko. Hotovou polevou přelijte teplý koláč.
6. Podávání:
Nechte koláč po upečení vychladnout, aby se náplň ustálila. Podávejte samotný, nebo se lžící zakysané smetany či šlehačky. Skvěle se hodí k čaji nebo kávě, ale chutná i jako svačina pro děti. Díky mrkvi zůstává vláčný i druhý den – pokud ho vůbec něco zbyde!
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Citronová kůra: Do tvarohové náplně přidejte lžičku citronové kůry – dodá svěží chuť.
- Kokosová varianta: Přidejte do těsta trochu strouhaného kokosu nebo použijte kokosové mléko místo mléka v náplni.
- Zjemnění tvarohu: Pokud chcete extra krémovou náplň, přidejte lžíci zakysané smetany nebo smetanového jogurtu – tvaroh bude jemnější a vláčnější.
- Oříškový posyp: Posypte koláč nasekanými ořechy nebo mandlovými lupínky ještě před pečením – zapečou se do povrchu a krásně křupou.
- Rum nebo vanilkový extrakt: Do náplně můžete přidat pár kapek rumu nebo vanilkového extraktu – krásně zvýrazní její chuť i vůni.
VIDEO NÁVOD:
💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.
Přečtěte si také:
- Jablečné řezy s pudinkem: Recept na vláčný koláč na plech s vůní skořice
- Nejlepší kuřecí čína: Recept na šťavnatou směs s křupavými hranolky
- Zapečené brambory co dům dal: Recept z jednoho pekáče s masem a zeleninou
- Kefírové čokoládové řezy: Recept na vláčný dezert s bohatou čokoládovou polevou
- Domácí pasta na mastné skvrny: Skvělý trik, který je nepostradatelný v každé kuchyni