Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

Lívance jsou stálicí českých i slovenských domácností, ale když se připraví z čerstvého droždí, vznikne z nich opravdu jemný, nadýchaný dezert, který se krásně hodí jak k víkendové snídani, tak i jako sladká tečka po obědě. V tomto receptu je skvělým překvapením i kostička čokolády uprostřed každého lívance, která se při smažení krásně rozpustí. Výsledkem je hřejivý, domácí dezert, který milují děti i dospělí.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř

Co budeme potřebovat:

  • 300 g hladké mouky (doporučuji přidat více, alespoň 350 g)
  • 500 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • 20 g čerstvého droždí (můžete si z něj také připravit nadýchané sýrové pagáče)
  • 2 vejce 
  • 1 lžíce krystalového cukru (nebo podle chuti)
  • Špetku soli
  • Olej na smažení (ideálně ve spreji)
  • Kostičky čokolády (mléčné, hořké nebo bílé – dle chuti, já jsem použila i kinder a zajíčky)
Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:
V menší misce smíchejte trochu vlažného mléka, droždí a lžíci cukru. Nechte kvásek vzejít na teplém místě asi 10 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny.

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Míchání těsta:
Do větší mísy nalijte zbytek mléka, přidejte vejce, kvásek a prosejte mouku se špetkou soli (nejdříve jsem ji prosála a pak jsem ji po lžících přidávala do těsta).

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vše důkladně promíchejte metličkou nebo ručním mixérem, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Smažení lívanců:
Na rozehřátou pánev naneste trochu oleje (doporučujeme ve spreji pro méně mastný výsledek). Lžící nebo malou naběračkou naneste porci těsta na pánev, vložte do středu kostičku čokolády a přikryjte ji trochou dalšího těsta.

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jakmile se na povrchu začnou tvořit bublinky, lívanec otočte a smažte z druhé strany.

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Servírování:
Hotové lívance podávejte dle chuti – s jahodovým džemem, kousky čokolády, čerstvým ovocem nebo javorovým sirupem. Skvělé jsou i s bílým jogurtem či zakysanou smetanou.

Lívance z čerstvého droždí s rozteklou čokoládou uvnitř
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Polohrubá mouka: Pokud nahradíte cca 100–150 g hladké mouky polohrubou, lívance budou o něco pevnější, ale stále krásně nadýchané.
  • Vanilka nebo skořice: Do těsta můžete přidat 1 lžičku vanilkového extraktu nebo špetku mleté skořice – dodají příjemnou vůni a zvýrazní chuť.
  • Jogurt nebo zakysaná smetana: Část mléka (např. 100 ml) můžete nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Těsto bude jemnější a mírně nakyslé.
  • Obměna náplně: Použijte mléčnou, hořkou nebo bílou čokoládu. Můžete sáhnout i po čokoládě s oříšky nebo sušeným ovocem – každá varianta chutná jinak a výborně. Místo čokolády můžete do středu dát kolečko banánu, malinu nebo malou lžičku povidel – vznikne ovocná varianta.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.