Lehoučký piškot, nadýchaný jahodový krém a výrazný rozvar z moruší – to je kombinace, která potěší všechny smysly. Tento dezert je ideální na letní oslavy, posezení s přáteli nebo jako osvěžující sladká tečka za nedělním obědem. Navzdory jednoduché přípravě působí velmi slavnostně a luxusně, a to nejen díky chuti, ale i elegantnímu vzhledu.
Ingredience
Na piškot:
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 290 g polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- Vanilkové aroma dle chuti
Na krém:
- 2 smetany ke šlehání (33 %)
- Jahodový prášek (např. Dr. Oetker)
- Cukr dle chuti
Na ovocnou vrstvu:
- Domácí rozvar z moruší
- Silná želatina
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na dekoraci:
- Ušlehaná šlehačka
- Lístky bazalky
- Jedlé zlato (volitelně)
Postup přípravy
1. Příprava piškotu
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte olej, mléko, mouku, prášek do pečiva a vanilkové aroma. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout.
2. Jahodový krém
Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s jahodovým práškem a cukrem do nadýchané konzistence. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý piškot.
3. Ovocná vrstva
Připravte domácí rozvar z moruší (povařené s trochou cukru) a zjemněte jej škrobem rozmíchaným v troše vody. Do horkého rozvaru vmíchejte silnou želatinu a nechte lehce zchladnout. Poté opatrně nalijte na jahodový krém a nechte v lednici ztuhnout.
4. Dekorace
Na ztuhlý povrch dezertu nastříkejte ozdobně ušlehanou smetanu. Ozdobte lístky bazalky a podle vkusu i kouskem jedlého zlata.
Tipy
- Náhrada moruší: Pokud nemáte moruše, použijte ostružiny, borůvky nebo směs lesního ovoce.
- Krém bez prášku: Místo jahodového prášku lze použít čerstvé jahody rozmixované se ztužovačem do smetany.
- Slavnostní efekt: Jedlé zlato nebo stříbrný prášek dodají dezertu luxusní vzhled pro výjimečné příležitosti.
Přečtěte si také:
Připravte si luxusní jahodové jogurtové řezy snadno a rychle: Dokonalý odpolední dezert
Jahodová bublanina – sladký a šťavnatý dezert plný jahodové lahodnosti
Závěr
Tento lehký piškot s jahodovým krémem a ovocným rozvarem je ideální volbou pro letní dny. Vzhledem připomíná zákusky z cukrárny, chutí však předčí mnohé. Připravte si ho doma a dopřejte sobě i svým blízkým osvěžující zážitek plný ovocné sladkosti.