Letní piškot s jahodovým krémem a rozvarem z moruší

Zdroj: instagram/peceni_se_suzi

Lehoučký piškot, nadýchaný jahodový krém a výrazný rozvar z moruší – to je kombinace, která potěší všechny smysly. Tento dezert je ideální na letní oslavy, posezení s přáteli nebo jako osvěžující sladká tečka za nedělním obědem. Navzdory jednoduché přípravě působí velmi slavnostně a luxusně, a to nejen díky chuti, ale i elegantnímu vzhledu.

Ingredience

Na piškot:

  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 290 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • Vanilkové aroma dle chuti

Na krém:

  • 2 smetany ke šlehání (33 %)
  • Jahodový prášek (např. Dr. Oetker)
  • Cukr dle chuti

Na ovocnou vrstvu:

  • Domácí rozvar z moruší
  • Silná želatina
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Na dekoraci:

  • Ušlehaná šlehačka
  • Lístky bazalky
  • Jedlé zlato (volitelně)

Postup přípravy

1. Příprava piškotu

Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny, přidejte olej, mléko, mouku, prášek do pečiva a vanilkové aroma. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout.

2. Jahodový krém

Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s jahodovým práškem a cukrem do nadýchané konzistence. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý piškot.

3. Ovocná vrstva

Připravte domácí rozvar z moruší (povařené s trochou cukru) a zjemněte jej škrobem rozmíchaným v troše vody. Do horkého rozvaru vmíchejte silnou želatinu a nechte lehce zchladnout. Poté opatrně nalijte na jahodový krém a nechte v lednici ztuhnout.

4. Dekorace

Na ztuhlý povrch dezertu nastříkejte ozdobně ušlehanou smetanu. Ozdobte lístky bazalky a podle vkusu i kouskem jedlého zlata.

Tipy

  • Náhrada moruší: Pokud nemáte moruše, použijte ostružiny, borůvky nebo směs lesního ovoce.
  • Krém bez prášku: Místo jahodového prášku lze použít čerstvé jahody rozmixované se ztužovačem do smetany.
  • Slavnostní efekt: Jedlé zlato nebo stříbrný prášek dodají dezertu luxusní vzhled pro výjimečné příležitosti.

Přečtěte si také:

Připravte si luxusní jahodové jogurtové řezy snadno a rychle: Dokonalý odpolední dezert

Jahodová bublanina – sladký a šťavnatý dezert plný jahodové lahodnosti

Závěr

Tento lehký piškot s jahodovým krémem a ovocným rozvarem je ideální volbou pro letní dny. Vzhledem připomíná zákusky z cukrárny, chutí však předčí mnohé. Připravte si ho doma a dopřejte sobě i svým blízkým osvěžující zážitek plný ovocné sladkosti.