
Kynutý houskový knedlík patří mezi základy české kuchyně – a pokud toužíte po opravdu lehké, nadýchané a nikdy neoslizlé verzi, vyzkoušejte přípravu v páře. Díky tomuto způsobu zůstane knedlík krásně měkký, bez lepivého povrchu a s dokonale provzdušněnou strukturou.
Tento recept využívá kombinaci polohrubé a hrubé mouky, klasické kynutí a osvědčený postup s nakrájenými rohlíky, které dodají knedlíku strukturu i jemně křupavé akcenty. Vaření v páře je jednoduché – stačí pařáček, kastrol, poklička a pár minut navíc.
Co budeme potřebovat
(na 2 středně velké knedlíky)
- 500 g mouky (ideálně půl na půl: 250 g polohrubé + 250 g hrubé)
- ½ kostky čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 125 ml teplé vody
- 125 ml teplého mléka
- 1 vejce
- 1–2 starší rohlíky (nakrájené na malé kostičky)
Jak budeme postupovat
1. Zadělání těsta
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Do důlku rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme trochou teplého mléka. Necháme pár minut vzejít kvásek.
Přilijeme zbytek mléka, teplou vodu, olej a rozklepneme vejce. Vypracujeme hladké těsto (ručně nebo v robotu). Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky.
2. Kynutí
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1,5 hodiny. Během kynutí těsto dvakrát promísíme – pomůže to rovnoměrnému nakynutí a lepší struktuře.
3. Tvarování a druhé kynutí
Z vykynutého těsta vytvoříme 2 knedlíky, položíme je na pomoučněnou plochu, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 15 minut odpočinout.
4. Vaření v páře
Knedlíky položíme na kousek pečicího papíru na pařáček do kastrolu s trochou vody. Přiklopíme poklicí a vaříme v páře 25 minut – bez odkrývání.
Po vyndání ihned propíchneme špejlí, aby odešla pára, a potřeme olejem, aby povrch neokoral.
Tipy navíc
Bez pařáčku? Můžete použít i kovové sítko do hrnce nebo napařovací vložku.
Bez rohlíků: Knedlík lze připravit i bez pečiva – bude jemnější, ideální k omáčkám.
Z mražených: Uvařené knedlíky lze zamrazit – po rozmrazení stačí napařit nebo krátce povařit.
Lehčí varianta: Nahraďte část mouky celozrnnou a rohlíky tmavým pečivem.
Na sladko: Knedlík skvěle funguje i jako příloha ke švestkové omáčce nebo povidlové náplni.
Vyzkoušejte také:
Připravte si vynikající čínu – kuřecí kousky ve smetanové omáčce s rýží si zamilujete

Závěr
Kynutý houskový knedlík v páře je vylepšenou verzí české klasiky. Oproti vaření ve vodě zůstává těsto jemnější, nadýchanější a bez rizika rozmočení. Je to dokonalá příloha k omáčkám, pečenému masu nebo dušené zelenině. A co je nejlepší – zvládne ho opravdu každý.
Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si domácí knedlík, který chutná přesně tak, jak má.