Kynutý houskový knedlík vařený v páře – nadýchaná klasika bez vody

Zdroj: Jana Jančíková

Kynutý houskový knedlík patří mezi základy české kuchyně – a pokud toužíte po opravdu lehké, nadýchané a nikdy neoslizlé verzi, vyzkoušejte přípravu v páře. Díky tomuto způsobu zůstane knedlík krásně měkký, bez lepivého povrchu a s dokonale provzdušněnou strukturou.

Tento recept využívá kombinaci polohrubé a hrubé mouky, klasické kynutí a osvědčený postup s nakrájenými rohlíky, které dodají knedlíku strukturu i jemně křupavé akcenty. Vaření v páře je jednoduché – stačí pařáček, kastrol, poklička a pár minut navíc.


Co budeme potřebovat

(na 2 středně velké knedlíky)

  • 500 g mouky (ideálně půl na půl: 250 g polohrubé + 250 g hrubé)
  • ½ kostky čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 125 ml teplé vody
  • 125 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 1–2 starší rohlíky (nakrájené na malé kostičky)

Jak budeme postupovat

1. Zadělání těsta

Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Do důlku rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme trochou teplého mléka. Necháme pár minut vzejít kvásek.

Přilijeme zbytek mléka, teplou vodu, olej a rozklepneme vejce. Vypracujeme hladké těsto (ručně nebo v robotu). Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky.

2. Kynutí

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1,5 hodiny. Během kynutí těsto dvakrát promísíme – pomůže to rovnoměrnému nakynutí a lepší struktuře.

3. Tvarování a druhé kynutí

Z vykynutého těsta vytvoříme 2 knedlíky, položíme je na pomoučněnou plochu, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 15 minut odpočinout.

4. Vaření v páře

Knedlíky položíme na kousek pečicího papíru na pařáček do kastrolu s trochou vody. Přiklopíme poklicí a vaříme v páře 25 minut – bez odkrývání.

Po vyndání ihned propíchneme špejlí, aby odešla pára, a potřeme olejem, aby povrch neokoral.


Tipy navíc

Bez pařáčku? Můžete použít i kovové sítko do hrnce nebo napařovací vložku.

Bez rohlíků: Knedlík lze připravit i bez pečiva – bude jemnější, ideální k omáčkám.

Z mražených: Uvařené knedlíky lze zamrazit – po rozmrazení stačí napařit nebo krátce povařit.

Lehčí varianta: Nahraďte část mouky celozrnnou a rohlíky tmavým pečivem.

Na sladko: Knedlík skvěle funguje i jako příloha ke švestkové omáčce nebo povidlové náplni.

Vyzkoušejte také:

Připravte si vynikající čínu – kuřecí kousky ve smetanové omáčce s rýží si zamilujete

Zdroj: #حمسة_دجاج #اكلات_مطاعم #سفيرة_الطبخ

Závěr

Kynutý houskový knedlík v páře je vylepšenou verzí české klasiky. Oproti vaření ve vodě zůstává těsto jemnější, nadýchanější a bez rizika rozmočení. Je to dokonalá příloha k omáčkám, pečenému masu nebo dušené zelenině. A co je nejlepší – zvládne ho opravdu každý.

Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si domácí knedlík, který chutná přesně tak, jak má.