Cukeťák je oblíbenou stálicí českých kuchyní – jednoduchý, variabilní, chutný a sytý pokrm, který skvěle využívá sezonní zeleninu. Je to ideální jídlo nejen na večeři, ale i do práce, na piknik nebo jako teplý i studený oběd.
Tento slaný zeleninový nákyp je založený na kombinaci cukety, brambor, mrkve, sýra a uzeniny, které dohromady vytvoří skvěle ochucený, vláčný pokrm. Příprava je velmi jednoduchá – vše se nastrouhá, smíchá a upeče. A nejlepší je, že ho můžete snadno obměňovat podle toho, co máte doma.
Co budeme potřebovat
(na 1 hluboký plech, cca 4–6 porcí)
- 500 g cukety
- 400 g mrkve
- 400 g brambor
- 200 g strouhaného sýra (eidam, gouda apod.)
- 250 g uzeniny (šunka, gothaj, klobása – podle chuti)
- 1 kapie nebo sladká paprika
- 1 jarní cibulka
- 3–4 stroužky česneku
- 1 hrnek hladké mouky
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, majoránka podle chuti
- (Volitelně) 2 rajčata – nakrájená na kostičky
Jak budeme postupovat
1. Příprava zeleniny
Cuketu, mrkev, brambory i sýr nastrouháme nahrubo. Pokud má cuketa hodně vody, můžeme ji lehce vymačkat. Kapii, uzeninu, rajčata a jarní cibulku nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme.
2. Smíchání těsta
Všechny připravené suroviny vložíme do větší mísy. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vejce, olivový olej a ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vše důkladně promícháme.
3. Pečení
Plech vyložíme pečicím papírem a směs rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut, dokud není povrch zlatavý a vnitřek propečený. Doba pečení se může mírně lišit podle trouby.
4. Servírování
Cukeťák podáváme teplý i studený, samotný nebo s čerstvým salátem, případně jako přílohu k masu.
Vyzkoušejte také:
- Připravte si domácí kuřecí nugetky s česnekovým dipem
- Připravte si domácí kuřecí kung pao s rýží
- Připravte si tento chutný recept na šunkofleky, který je jednoduchý na přípravu
Tipy navíc
- Zdravější verze: Místo uzeniny použijte vařenou čočku nebo cizrnu.
- Bezlepková varianta: Mouku nahraďte pohankovou nebo rýžovou moukou.
- Extra křupavost: Povrch můžete před pečením posypat semínky nebo sýrem.
- Vegetariánská verze: Vynechejte uzeninu a přidejte víc sýra nebo tofu.
- Do krabičky: Skvělý i studený – ideální jídlo do práce nebo na cesty.
Závěr
Cukeťák je důkazem, že z obyčejné zeleniny lze vytvořit neobyčejně chutné a výživné jídlo. Je jednoduchý, rychlý a velmi variabilní. Ať už ho připravíte jako hlavní chod, svačinu nebo přílohu, vždy se po něm jen zapráší.
Vyzkoušejte tento osvědčený recept a zjistíte, že i zdravé jídlo může být maximálně uspokojující.