Cukeťák se sýrem, bramborami a uzeninou – slaný zeleninový nákyp, který si zamiluje celá rodina

Cukeťák je oblíbenou stálicí českých kuchyní – jednoduchý, variabilní, chutný a sytý pokrm, který skvěle využívá sezonní zeleninu. Je to ideální jídlo nejen na večeři, ale i do práce, na piknik nebo jako teplý i studený oběd.

Zdroj: Ajka Haukeová Rakovská

Tento slaný zeleninový nákyp je založený na kombinaci cukety, brambor, mrkve, sýra a uzeniny, které dohromady vytvoří skvěle ochucený, vláčný pokrm. Příprava je velmi jednoduchá – vše se nastrouhá, smíchá a upeče. A nejlepší je, že ho můžete snadno obměňovat podle toho, co máte doma.


Co budeme potřebovat

(na 1 hluboký plech, cca 4–6 porcí)

  • 500 g cukety
  • 400 g mrkve
  • 400 g brambor
  • 200 g strouhaného sýra (eidam, gouda apod.)
  • 250 g uzeniny (šunka, gothaj, klobása – podle chuti)
  • 1 kapie nebo sladká paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř, majoránka podle chuti
  • (Volitelně) 2 rajčata – nakrájená na kostičky

Jak budeme postupovat

1. Příprava zeleniny

Cuketu, mrkev, brambory i sýr nastrouháme nahrubo. Pokud cuketa hodně vody, můžeme ji lehce vymačkat. Kapii, uzeninu, rajčata a jarní cibulku nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme.

2. Smíchání těsta

Všechny připravené suroviny vložíme do větší mísy. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vejce, olivový olej a ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vše důkladně promícháme.

3. Pečení

Plech vyložíme pečicím papírem a směs rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut, dokud není povrch zlatavý a vnitřek propečený. Doba pečení se může mírně lišit podle trouby.

4. Servírování

Cukeťák podáváme teplý i studený, samotný nebo s čerstvým salátem, případně jako přílohu k masu.

Vyzkoušejte také:


Tipy navíc

  • Zdravější verze: Místo uzeniny použijte vařenou čočku nebo cizrnu.
  • Bezlepková varianta: Mouku nahraďte pohankovou nebo rýžovou moukou.
  • Extra křupavost: Povrch můžete před pečením posypat semínky nebo sýrem.
  • Vegetariánská verze: Vynechejte uzeninu a přidejte víc sýra nebo tofu.
  • Do krabičky: Skvělý i studený – ideální jídlo do práce nebo na cesty.

Závěr

Cukeťák je důkazem, že z obyčejné zeleniny lze vytvořit neobyčejně chutné a výživné jídlo. Je jednoduchý, rychlý a velmi variabilní. ho připravíte jako hlavní chod, svačinu nebo přílohu, vždy se po něm jen zapráší.

Vyzkoušejte tento osvědčený recept a zjistíte, že i zdravé jídlo může být maximálně uspokojující.