Ořechy jsou jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších surovin v našich domácnostech. Jsou plné vitamínů, živin a mají lahodnou chuť, proto jsou dezerty z nich právem považovány za nejlepší. Dnes se podíváme na tyto ořechové řezy s máslovým krémem a šlehačkou, které si zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechové řezy se smetanou a šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 7 ks vaječné bílky
- 60 g moučkový cukr
- 2 bal. vanilkový cukr
- 150 g mleté ořechy
- 50 g kukuřičný škrob
- 1 balíček prášek do pečiva
- 200 ml mléko
- lekvár
Máslový krém:
- 7 kusů vaječné žloutky
- 90+50 g moučkový cukr
- 100 g kukuřičný škrob
- 1 l mléko
- 250 g máslo (nebo Hera)
Šlehačková vrstva:
- 500 ml smetana ke šlehání
- 1-2 balíčky ztužovač
- 50 g moučkový cukr
Kromě toho:
- rum
- kakao
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve z bílků vyšleháme pevný sníh. Smícháme cukr s vanilkovým cukrem a postupně jej přidáváme do vyšlehaného sněhu.
2. Pomleté ořechy si dáme do misky, smícháme je se škrobem, práškem do pečiva, mlékem a směs pomalu přidáme ke sněhu a vše důkladně promícháme.
3. Směs nalijeme do formy vyložené papírem cca 40 x 30 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
4. Hotové těsto necháme trochu vychladnout, pokapeme rumem a potřeme marmeládou.
5. Máslový krém: Vyšleháme si žloutky s cukrem. Přidáme škrob, 100 ml studeného mléka a dobře promícháme, abychom měli hladkou směs.
👉 Náš tip: Medové řezy s ořechy a jemným mandlovým krémem – dokonalý dezert pro každou příležitost
6. Zbytek mléka přivedeme k varu, když se začne mléko vařit, přidáme ke směsi žloutky a vše promícháme. Vrátíme zpět na oheň a ještě mícháme 1-2 minuty.
7. Krém necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vyšleháme si máslo s moučkovým cukrem a přidáme do vychlazeného krému.
8. Krém natřeme na upečené vychladlé těsto. Zákusek dáme na 30 minut do chladničky, aby se krém s těstem spojil.
9. Potom vyšleháme šlehačku ze smetany, přidáme cukr a ztužovač. Šlehačku naneseme na krém. Zákusek ozdobíme kakaem a dáme ještě na hodinu do chladničky.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.