Hebký citrónový koláč s jemnou polevou z kondenzovaného mléka

Hledáte dezert, který je nejen chutný, ale také oslní svou vůlní a jemnou texturou? Tento hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citronu je přesně to, co hledáte.

Příjemně osvěžující, přitom sladký tak akorát, se hodí ke kávě, odpolednímu posezení nebo i jako elegantní sladký dárek. Zvládnou ho i začátečníci v kuchyni a potěší opravdu každého milovníka citrusových chutí.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
👉 Náš tip: Citrónový koláč s borůvkami a filo těstem: Lahodný dezert krok za krokem

Citrónový koláč s jemnou polevou z kondenzovaného mléka

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 120 g měkkého másla
  • 200 g krupicového cukru (cca 1 šálek)
  • špetka soli
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry (nejlépe z bio citronu)
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky (cca 2 šálky)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy

Poleva:

  • 3–4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Na ozdobení:

  • nastrouhaná citrónová kůra

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Příprava těsta

Do mísy dejte změklé máslo, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, cukr a špetku soli. Vše promíchejte stěrkou do hladké a krémové směsi.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen

Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a vždy důkladně promíchejte, aby se každé vejce dobře zapracovalo do směsi.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
2️⃣ Míchání suchých ingrediencí

V misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Tuto suchou směs pak postupně přisypávejte k máslové hmotě, přičemž po každém přidání důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen

Nakonec přilijte mléko, čerstvou citronovou šťávu a míchejte, dokud nevznikne hladké a sametově jemné těsto bez jakýchkoliv hrudek.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
3️⃣ Pečení

Těsto přelijte do vymazané formy (23 x 11 cm) a rovnoměrně rozetřete.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

4️⃣ Příprava polevy

V malé misce smíchejte kondenzované mléko s citrónovou šťávou. Míchejte, dokud nevznikne hladká a krémová poleva.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
5️⃣ Dokončení

Vychladlý koláč potřete připravenou sladkou citrónovou polevou a ozdobte nastrouhanou citrónovou kůrou.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen

Nechte polevu jemně ztuhnout a poté nakrájejte koláč na elegantní a rovné díly.

Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen

Tipy na vylepšení:

  • Do těsta můžete přidat lžičku vanilkového extraktu pro jemně sladkou vůni.
  • Pro ještě více citronové chuti zkuste koláč před polevou pokapat citronovým sirupem (směs šťávy a trochy cukru).
  • Polevu můžete obměnit za citronovou glazuru z moučkového cukru a citronové šťávy.
Hebký citrónový koláč s polevou z kondenzovaného mléka a citrónu, který se doslova rozplývá v ústech
Zdroj: Ellen’s Kitchen

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: