Moravské koláče jsou symbolem české tradice, pohostinnosti a domácího pečení. Jsou to ty klasické, měkké, voňavé a s láskou plněné koláče, které známe z dětství. Nejčastěji se plní tvarohem, povidly nebo mákem, ale právě tvarohová náplň je královskou klasikou, která nikdy nezklame.
Příprava koláčů sice vyžaduje trochu času, ale výsledek stojí za to – nadýchané, vláčné těsto, bohatá náplň a jemná vůně citronové kůry vykouzlí nezapomenutelný zážitek. Koláče jsou ideální pro slavnostní příležitosti, víkendové snídaně i obyčejné dny, kdy si chcete dopřát něco sladkého a domácího.
Co budeme potřebovat
(cca 30 kusů koláčů)
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 200 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 140 g cukru krupice
- 2 vejce
- Špetka soli
- Citronová kůra z bio citronu
Na tvarohovou náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3–4 lžíce cukru krupice (podle chuti)
- Citronová kůra dle chuti
- Hrst rozinek (volitelně)
Na dokončení:
- 1 vejce na potření
- Mouka na podsypání
- Máslo na pomazání po upečení
- Moučkový cukr na posypání (volitelně)
Jak budeme postupovat
1. Připravíme kvásek
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
2. Zaděláme těsto
Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru, vejce, rozpuštěné (ne horké) máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto – ručně nebo v robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu.
3. Druhé kynutí
Po vykynutí těsto znovu krátce propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout.
4. Příprava koláčů
Těsto rozdělíme na 30 stejně velkých kousků. Z každého uděláme kuličku, kterou naplníme tvarohem. Opět vytvarujeme do kuličky a jemně prsty vytlačíme střed, čímž vytvoříme typický tvar koláče s náplní nahoře.
5. Dokončení a pečení
Koláče přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a případně doplníme ještě trochou tvarohu do středu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova (cca 15–20 minut).
6. Finální úprava
Ihned po vytažení z trouby potřeme koláče rozpuštěným máslem. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také:
Jahody nakrájejte a položte na listové těsto: Skvělý dezert ze 4 ingrediencí připravený během chvilky
Tipy navíc
- Křupavější okraje: Potřete těsto vejcem smíchaným s trochou smetany.
- Zajímavější náplň: Do tvarohu můžete přidat lžíci rumu nebo nastrouhané jablko.
- Různé varianty: Zkuste i povidlovou, makovou nebo ořechovou náplň.
- Delší trvanlivost: Koláče po vychladnutí skladujte v uzavřené dóze – vydrží vláčné i několik dní.
- Na sváteční stůl: Přidejte drobenku z másla, cukru a mouky navrch.
Závěr
Moravské plněné koláče jsou srdcovka, která nikdy neomrzí. Poctivě kynuté těsto, lahodná tvarohová náplň a vůně pečeného másla vám připomenou chuť domova. Jsou skvělou volbou pro nedělní odpoledne, slavnosti nebo jen tak – pro radost. A když jich pár rozdáte sousedům nebo rodině, úsměv a uznání máte jisté.
Upečte si kousek tradice a nechte váš domov provonět tím nejlepším, co české pečení nabízí.