Makový koláč s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou – dezert, po kterém se zapráší

Máte rádi makové dezerty a hledáte nápad na sladkou pochoutku k víkendové kávě? Tento makový koláč s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou vás nadchne svou jemností, božskou kombinací chutí a jednoduchou přípravou. Spojení nadýchaného makového korpusu, sametového krému a čokolády potěší malé i velké mlsouny.

Vyzkoušejte tento oblíbený recept, který si zamiluje celá rodina!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Makový koláč s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou
Zdroj: maminy-shpargalki.com
👉 Náš tip: Makový věnec z listového těsta s voňavou makovou náplní a cukrovou glazurou

Makový koláč s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou:

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 6 bílků
  • 3 lžíce kokosu
  • 3 lžíce cukru krystal
  • špetka vanilkové esence
  • 5 lžic mletého máku
  • 10 lžic hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

Krém:

  • 4 žloutky
  • špetka vanilkové esence
  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 250 g másla
  • 6 lžic cukru krystal

Poleva:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 1 lžička rostlinného oleje
👉 Náš tip: Jednoduchý recept na skvělé makové kostky s vanilkovým krémem!

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Příprava těsta:

Vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu. V jiné misce smíchejte mouku, mák, kokos, prášek do pečiva a přidejte k vyšlehaným bílkům. Jemně vmíchejte mléko a vanilkovou esenci.

2️⃣ Pečení korpusu:

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15–20 minut. Po upečení nechte vychladnout a rozdělte na dvě poloviny.

👉 Náš tip: Obliž prst: skvělý dezert plný lahodného krému a lehkého sněhu na vrchol

3️⃣ Vaření krému:

300 ml mléka ohřejte s cukrem a vanilkovou esencí. Zbylých 200 ml mléka rozmíchejte se žloutky a pudinkem. Spojte obě směsi a vařte do zhoustnutí. Do teplého krému zašlehejte máslo.

4️⃣ Sestavení koláče:

Na první část těsta rozetřete polovinu krému, přikryjte druhou polovinou těsta a navrch naneste zbytek krému.

5️⃣ Dokončení:

Koláč přelijte rozpuštěnou čokoládou smíchanou s olejem. Nechte minimálně 3 hodiny ztuhnout v lednici.

💡 Tip na vylepšení:

  • Do krému můžete přidat i trochu rumu nebo pár kapek citronové šťávy pro svěžest.
  • Makové těsto lze ozvláštnit nasekanými oříšky nebo rozinkami.
  • Pro slavnostnější verzi můžete koláč ozdobit šlehačkou či čerstvým ovocem.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Maková buchta s hruškovými povidly, kokosem a drobenkou