Veganské houbové ragú s bramborovou kaší

Chcete si dopřát jemné, syté, a přitom lehké jídlo plné chuti? Vyzkoušejte veganské houbové ragú s bramborovou kaší – harmonickou kombinaci sametové kaše a voňavého houbového ragú s vínovou omáčkou.

Skvělá volba pro vegetariány i všechny milovníky dobrého jídla!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

DOPORUČUJEME: Lilkový „květ“ zapečený s bramborami, zeleninou a sýrem – Vynikající bezmasá pochoutka!

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší

Co budeme potřebovat:

Na houbové ragú a omáčku:

  • 400 g hub (žampiony, hlíva ústřičná nebo královská)
  • trochu oleje na smažení
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 100 ml suchého červeného vína
  • ½ lžičky tymiánu nebo rozmarýnu
  • 250 ml zeleninového vývaru

Na zahuštění omáčky:

  • 1 lžička kukuřičného škrobu + trochu zeleninového vývaru

Na bramborovou kaši:

  • 600 g brambor
  • 1–2 lžíce veganského margarínu nebo olivového oleje
  • 50–100 ml rostlinného mléka (např. sójové nebo mandlové)
  • strouhaný muškátový oříšek (podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Příprava bramborové kaše:

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte je doměkka, což trvá přibližně 20 minut.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

Po uvaření je sceďte, pak přidejte veganský margarín nebo olivový olej a trochu rostlinného mléka. Míchejte, dokud nevznikne krémová a jemná kaše.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty
Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

Pro zvýraznění chuti přidejte strouhaný muškátový oříšek podle libosti.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

2️⃣ Příprava houbového ragú

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a přidejte nakrájené houby. Smažte je, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu, což trvá přibližně 5-7 minut.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

Poté přidejte jemně nakrájenou cibuli a stroužek česneku. Restujte další 2-3 minuty, dokud cibule nezměkne a neprovoní se.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty
Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

3️⃣ Příprava omáčky

K houbám a cibuli vmíchejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

Dále přilijte sójovou omáčku, červené suché víno, ochuťte tymiánem nebo rozmarýnem, čímž obohatíte chuť a přilévejte zeleninový vývar. Nechte směs vařit na mírném ohni asi 5 minut, dokud se chutě pěkně propojí.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty
Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty
Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

4️⃣ Zahuštění ragú

Smíchejte kukuřičný škrob s trochou zeleninového vývaru, aby vznikla hladká kašička.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

Přilévejte do pánve a míchejte. Nechejte vařit ještě 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne a nebude mít příjemně krémovou konzistenci.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

5️⃣ Podávání

Na závěr ozdobte čerstvými bylinkami nebo osmaženou cibulkou pro extra vůni a křupavý kontrast.

Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

💡 Tipy na vylepšení:

  • Přidejte do ragú hrst nasekané čerstvé petrželky pro ještě svěžejší chuť.
  • Pokud chcete bohatší omáčku, můžete přilít trochu kokosové smetany.
  • Výborně chutná i s opečenými krutony nebo s grilovanou zeleninou na boku.
Veganské houbové ragú s bramborovou kaší – lahodné, krémové a plné vůní
Zdroj: Zdravé recepty

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD NA HOUBOVÉ RAGÚ: