Pečené brambory s kuřecím masem a zeleninou – voňavý a barevný oběd z jednoho plechu

Hledáš jednoduchý, ale výborný oběd, který zasytí celou rodinu a nezanechá za sebou hromadu špinavého nádobí? Tyto pečené brambory s kuřecím masem a zeleninou zvládneš připravit v jedné formě, a výsledek je opravdu famózní.

Křehké maso, jemně opečené brambory, šťavnatá zelenina a voňavé koření – vše se propojí v dokonalou chuťovou harmonii. Skvěle se hodí nejen jako nedělní oběd, ale i jako rychlá večeře po náročném dni. Stačí jen nakrájet, naskládat, upéct a vychutnávat!

Zdroj: Kovács Bea

Ingredience (na 6 porcí):

  • 1,5 kg brambor
  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 papriky (červená a žlutá nebo dle chuti)
  • 5–6 cherry rajčat
  • 1 velká cibule
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Koření na zeleninu nebo oblíbená směs (např. grilovací, bylinková)
  • 50 ml vody

Postup:

1) Příprava surovin
Brambory oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Polovinu z nich rozprostři na dno pekáče nebo plechu. Ochuť solí, pepřem a oblíbeným kořením.

2) Vrstvení zeleniny a masa
Omyj a nakrájej papriku, rajčata a cibuli (cibuli na plátky, rajčátka můžeš jen rozkrojit napůl). Kuřecí prsa nakrájej na plátky nebo nudličky. Polovinu zeleniny a masa rozlož na brambory. Opět okořeň, zakápni olivovým olejem.

3) Druhá vrstva
Zopakuj vrstvení: zbytek brambor, zeleniny a masa naskládej navrch. Okořeň podle chuti. Na závěr přilij asi 50 ml vody pro šťavnatost a přikryj alobalem.

4) Pečení
Peč v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 1 hodinu pod alobalem. Poté odstraň fólii a dopeč dalších 15–20 minut, dokud se brambory nezapečou dozlatova a povrch nebude krásně křupavý.

Zdroj: Kovács Bea

Vyzkoušejte také:

Recept na zapečené brambory se slaninou: Hotovo za pár minut

Krémové kuřecí těstoviny – rychlé, jednoduché a naprosto božské

Tip:

Pokud chceš výraznější chuť, můžeš maso předem naložit do marinády (např. s jogurtem, česnekem a bylinkami). Výborně se hodí i posypat sýrem před poslední fází pečení!