Máte chuť na něco pikantního a exotického? Kuřecí směs s kešu a jasmínovou rýží je skvělá volba!

Pokud milujete chutě inspirované Asií a hledáte rychlé, syté a chuťově vyvážené jídlo, tahle pikantní kuřecí směs s kešu oříšky je trefou do černého. Křehké maso, křupavé oříšky, jemně pikantní omáčka s nádechem zázvoru a česneku – to vše doplněné jasmínovou rýží, která krásně vsákne všechny šťávy. Ideální večeře pro každý den, která chutná jako z oblíbené asijské restaurace.

Zdroj: Andrea Andrea

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • Kuřecí prsa nebo stehna (bez kůže a kostí, nakrájená na kousky)
  • 1/4 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sójové omáčky

Na omáčku:

  • Zbytek sójové omáčky (cca 2 lžíce)
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce bílého vína nebo mirinu

Ostatní:

  • 1 červená paprika (nakrájená na kostičky nebo proužky)
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na šikmé plátky)
  • 1–2 stroužky česneku (najemno nasekané)
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • Sušené chilli podle chuti
  • Hrst nesolených kešu oříšků
  • Rostlinný olej na smažení
  • Uvařená jasmínová rýže k podávání

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte maso – nakrájené kuřecí kousky smíchejte s trochou škrobu a sójové omáčky, a nechte v lednici marinovat alespoň 15 minut. Mezitím si v misce připravte omáčku: smíchejte zbytek sójové omáčky, škrob, ústřicovou omáčku, cukr, víno a ocet – dobře promíchejte, aby se vše spojilo.

2) Připravte si suroviny – nakrájejte papriku, jarní cibulku, nastrouhejte česnek a zázvor, nasekejte chilli (pokud používáte celé sušené), a nachystejte kešu ořechy.

3) Ve wok pánvi nebo hlubší pánvi rozehřejte větší množství oleje a maso v něm rychle osmahněte dozlatova – trvá to zhruba 1–1,5 minuty. Maso vyjměte na ubrousek, olej z pánve většinou slijte, ponechte jen trochu.

4) Pak postupujte rychle: nejprve vhoďte do woku zázvor, česnek a chilli a smažte 30 sekund, přidejte papriku a restujte dalších 30 sekund. Poté vraťte maso, přidejte kešu oříšky a jarní cibulku, promíchejte a po chvíli vše odsuňte na stranu woku. Do uvolněného místa vlijte připravenou omáčku, nechte bublat asi minutu a následně vše spojte dohromady.

Vyzkoušejte také:

Připravte si domácí kaiserky – Jsou krásně nadýchané, jemné uvnitř a na povrchu dozlatova upečené

Podávání:
Podávejte ihned s čerstvě uvařenou jasmínovou rýží, kterou omáčka krásně obalí. Můžete dozdobit sezamovými semínky nebo extra jarní cibulkou.

Tipy:
✔ Místo kešu můžete použít i arašídy nebo opražené sezamové semínko.
✔ Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte kapku sezamového oleje těsně před koncem.