Pokud milujete chutě inspirované Asií a hledáte rychlé, syté a chuťově vyvážené jídlo, tahle pikantní kuřecí směs s kešu oříšky je trefou do černého. Křehké maso, křupavé oříšky, jemně pikantní omáčka s nádechem zázvoru a česneku – to vše doplněné jasmínovou rýží, která krásně vsákne všechny šťávy. Ideální večeře pro každý den, která chutná jako z oblíbené asijské restaurace.

Co budeme potřebovat:
Na maso:
- Kuřecí prsa nebo stehna (bez kůže a kostí, nakrájená na kousky)
- 1/4 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sójové omáčky
Na omáčku:
- Zbytek sójové omáčky (cca 2 lžíce)
- 1 lžíce škrobu
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce bílého vína nebo mirinu
Ostatní:
- 1 červená paprika (nakrájená na kostičky nebo proužky)
- 2 jarní cibulky (nakrájené na šikmé plátky)
- 1–2 stroužky česneku (najemno nasekané)
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- Sušené chilli podle chuti
- Hrst nesolených kešu oříšků
- Rostlinný olej na smažení
- Uvařená jasmínová rýže k podávání
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravte maso – nakrájené kuřecí kousky smíchejte s trochou škrobu a sójové omáčky, a nechte v lednici marinovat alespoň 15 minut. Mezitím si v misce připravte omáčku: smíchejte zbytek sójové omáčky, škrob, ústřicovou omáčku, cukr, víno a ocet – dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
2) Připravte si suroviny – nakrájejte papriku, jarní cibulku, nastrouhejte česnek a zázvor, nasekejte chilli (pokud používáte celé sušené), a nachystejte kešu ořechy.
3) Ve wok pánvi nebo hlubší pánvi rozehřejte větší množství oleje a maso v něm rychle osmahněte dozlatova – trvá to zhruba 1–1,5 minuty. Maso vyjměte na ubrousek, olej z pánve většinou slijte, ponechte jen trochu.
4) Pak postupujte rychle: nejprve vhoďte do woku zázvor, česnek a chilli a smažte 30 sekund, přidejte papriku a restujte dalších 30 sekund. Poté vraťte maso, přidejte kešu oříšky a jarní cibulku, promíchejte a po chvíli vše odsuňte na stranu woku. Do uvolněného místa vlijte připravenou omáčku, nechte bublat asi minutu a následně vše spojte dohromady.
Vyzkoušejte také:
Připravte si domácí kaiserky – Jsou krásně nadýchané, jemné uvnitř a na povrchu dozlatova upečené
Podávání:
Podávejte ihned s čerstvě uvařenou jasmínovou rýží, kterou omáčka krásně obalí. Můžete dozdobit sezamovými semínky nebo extra jarní cibulkou.
Tipy:
✔ Místo kešu můžete použít i arašídy nebo opražené sezamové semínko.
✔ Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte kapku sezamového oleje těsně před koncem.