Máte doma pár jablek a chuť na něco sladkého? Tento jednoduchý jablečný koláč s marmeládou si zamilujete! Připravuje se z dostupných surovin, je rychlý na přípravu a krásně provoní celý byt skořicí a vanilkou. Díky šťavnaté jablečné náplni je příjemně vláčný, zatímco jemné těsto se krásně doplňuje s ovocnou chutí.
Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po obědě. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že se stane jedním z vašich oblíbených receptů!

Jablečný koláč s marmeládou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 1-2 vejce (1 lze použít na potření)
- 50 g krystalového cukru (nebo třtinového)
- 1 balíček vanilkového cukru (já jsem použila vanilínový)
- 50 g másla
- Lžičku prášku do pečiva (ze zbytku balení si upečte například Kinder mléčný řez)
- 250 g hladké mouky (nebo podle potřeby, lze použít také zdravější verzi)

Na náplň:
- 2-3 jablka (nebo podle potřeby – kupte si je více a vyzkoušejte si připravit křehký jablečný sen s vanilkovým pudinkem)
- Vanilínový cukr (nebo krystalový, třtinový)
- Špetku skořice (lze ji nahradit i skořicovým cukrem)
- 1 lžičku másla
- 1-2 lžičky marmelády (podle chuti, já jsem použila meruňkovou)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava jablečné náplně:
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájena jablka, cukr a špetku skořice (nebo skořicový cukr).

Vše promíchejte a nechte na mírném ohni dusit, dokud jablka nezměknou. Nakonec přidejte meruňkovou nebo jinou marmeládu, promíchejte a nechte vychladnout.

2. Příprava těsta:
V míse vyšlehejte vejce (postačí 1, já jsem použila omylem 2) s cukrem a vanilkovým cukrem. Pak přidejte rozpuštěné máslo.

Postupně přisypávejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Aby se s ním lépe pracovalo, dejte ho na chvilku do lednice.

3. Sestavení koláče:
Těsto vyválejte na oválný plát. Na polovinu těsta rovnoměrně rozetřete vychladlou jablečnou náplň.

S druhou polovinou těsta přikryjte náplň a okraje dobře přitiskněte, aby koláč při pečení nevytekl (můžete použít vidličku).

Před pečením ho lze nakrájet na menší kousky a potřít rozšlehaným vejcem. Nebo ho nechte v celku a krájejte až po upečení.

4. Pečení:
Koláč pečte na 180 °C asi 20 minut, dokud nebude mít krásnou zlatavou barvu.

5. Dokončení:
Po vychladnutí nakrájejte (pokud jste to neudělali ještě před pečením) a posypte moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Více ovoce: Zkuste do náplně přidat trochu rozinek namočených v rumu nebo nakrájené sušené meruňky.
- Ořechy: Přidejte nasekané vlašské ořechy nebo například mandle pro lepší strukturu.
- Citrusová svěžest: Nastrouhejte citronovou nebo pomerančovou kůru přímo do těsta.
- Tvarohová vrstva: Na jablečnou náplň natřete tenkou vrstvu oslazeného tvarohu pro krémovější chuť.
- Křupavá drobenka: Posypte vršek koláče máslovou drobenkou z mouky, másla a cukru pro extra křupavost.
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.