Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem a čokoládou: Luxusní moučník nejen na svátky

Chcete připravit dezert, který vypadá jako z cukrárny, ale zvládnete ho i doma? Vídeňský zákusek s pomerančovým a vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou je přesně tím sladkým potěšením, které zaujme na první pohled i sousto.

Skvělý na oslavy, svátky i jako luxusní víkendová odměna. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou

Co budeme potřebovat:

Na piškotové těsto:

  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 2 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • máslo a mouka na vymazání plechu

Pomerančový krém:

  • 1 l pomerančové šťávy
  • 80 g škrobové moučky
  • 6 lžic cukru

Vanilkový krém:

  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 25 g másla

Na vrstvení:

  • 1 balení piškotů
  • 300–500 ml pomerančové šťávy
  • 4 lžíce rumu

Poleva:


Jak budeme postupovat:

1. Příprava plechu:

Nejprve si vymažte plech na pečení máslem a vysypte ho moukou, aby se těsto nepřilepilo.

2. Příprava těsta:

Do mísy vlijte vejce a nasypejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne jemná pěna.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Dále přilijte mléko a olej, přisypejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladké těsto.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

3. Pečení těsta:

Hotové těsto nalijte na připravený plech rovnoměrně rozetřete a uhlaďte.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 200 °C, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

4. Příprava pomerančového krému:

V hrnci smíchejte pomerančovou šťávu, škrobovou moučku a cukr.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Hotový krém nalijte na upečené těsto, rozetřete a rovnoměrně uhlaďte.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

5. Příprava vanilkového krému:

V jiném hrnci smíchejte mléko, moučkový cukr, vanilkový cukr a vanilkový pudink.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Hotový pudink nechejte vychladnout, poté ho vyšlehejte a přidejte změklé máslo.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne nadýchaný krém, který rovnoměrně naneste na pomerančový krém.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

6. Příprava piškotů:

Do misky nalijte pomerančovou šťávu a přilijte rum podle chuti.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Piškoty namáčejte do této směsi a rovnoměrně je pokládejte na vanilkový krém.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

7. Zdobení:

Na závěr dezert přelijte rozpuštěnou kvalitní čokoládou na vaření. Pomocí vidličky vytvořte jemnou čokoládovou vrstvu.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Následně uložte dezert do lednice na několik hodin, aby vše ztuhlo a dezert se krásně spojil.

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.
Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Zdroj: Jana C.

Závěr:

Vídeňský zákusek spojuje vše, co máme rádi – nadýchané těsto, svěží ovocné tóny, vanilkovou jemnost i čokoládové potěšení. Díky svému vzhledu i chuti se hodí na sváteční tabuli i jako výjimečná domácí dobrota. Stačí jeden kousek a budete chtít další!

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: