Připravte si klasické bramboráky – křupavé, voňavé a snadné na přípravu

Bramboráky patří mezi oblíbené tradiční pokrmy, které nikdy neomrzí. Když se linou tou typickou vůní česneku, majoránky a křupavé kůrky, hned se sbíhají sliny. Ať už je podáváte jako samostatné jídlo nebo přílohu, s uzeným masem nebo jen tak – vždy potěší celou rodinu.

Zdroj: Renata Fischerová

Ingredience:

  • syrové brambory (množství dle potřeby – ideálně půl na půl jemně škrobovité a pevnější odrůdy)
  • horké mléko (na zalití nastrouhaných brambor)
  • trochu hladké mouky (na zahuštění)
  • 1–2 vejce (dle množství brambor)
  • 3–4 stroužky česneku (prolisované)
  • sůl a pepř dle chuti
  • mletý kmín
  • sušená majoránka
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • olej na smažení

Postup přípravy:

1) Brambory nastrouhejte najemno (nebo část na hrubém struhadle a část na jemném, pro lepší strukturu těsta). Zalijte je trochou horkého mléka – tím brambory získají jemnější chuť a budou měkčí. Přidejte hladkou mouku, vejce, utřený česnek, sůl, pepř, špetku mletého kmínu, majoránku a nasekanou petrželku. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo hustější, ale stále tekuté těsto.

2) Na pánvi rozehřejte olej. Lžící nabírejte těsto a tvořte menší placky, které rozetřete do tvaru bramboráků. Smažte z obou stran dozlatova, dokud nejsou krásně křupavé a voňavé.


Servírování:

Bramboráky podávejte ještě teplé – samotné, s kysaným zelím, se salátem nebo jako přílohu ke guláši. Výborné jsou i s kečupem, zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.


Tipy:

✔ Pokud chcete, můžete do těsta přidat kousky uzeného masa, šunky nebo klobásy.
✔ Pro lehčí variantu můžete zkusit bramboráky upéct na plechu v troubě.
✔ Bramboráky chutnají skvěle i druhý den – stačí je ohřát na pánvi nebo v troubě.