Pokud hledáte rychlou, chutnou a zdravou večeři, která nezabere mnoho času, tyto květákové karbanátky se sýrem jsou skvělou volbou! Připravíte je snadno v troubě bez smažení, což je dělá lehčími a zdravějšími. Pusťte se do přípravy a užijte si dokonalou kombinaci chutí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Květákové karbanátky se sýrem a bramborovou kaši
Co budeme potřebovat:
Na karbanátky:
- 1 střední květák (čerstvý, rozebraný na růžičky)
- 1 lžička soli (na dochucení)
- 2 vejce (pro spojení směsi)
- 130 g křupavé strouhanky (na obalení)
- 1/2 lžičky muškátového oříšku (dodá jemné aroma)
- Čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
- 100 g sýra (gouda, čedar nebo ementál, nastrouhaný)
- Čerstvá petrželka (nasekaná na jemno)
- 2 lžíce olivového oleje (na potření před pečením)
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor (varný typ B, pro krémovou konzistenci)
- Sůl (podle chuti)
- 80 g másla (pro jemnost a bohatou chuť)
- 100 ml plnotučného mléka (nebo smetany pro extra jemnost)
- Trocha vody z vaření brambor (dodá hladkost)
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Do hrnce s vodou dejte nakrájené růžičky květáku a dochuťte solí – přiveďte k varu a vařte 10-12 minut na mírném ohni. Po uvaření je sceďte a přendejte do mísy.

2. Mezitím opláchněte brambory ve vodě a nakrájejte na kousky. Poté je přendejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte do změknutí.
3. Uvařený květák v míse rozmačkejte a rozklepněte vejce – promíchejte vidličkou, rozmačkejte na kaši a přisypte strouhanku. Dochuťte muškátovým oříškem, solí, černým mletým pepřem a na závěr přisypejte strouhaný sýr a vsypejte čerstvě nasekanou čerstvou petrželku – dobře promíchejte.


4. Následně pomocí ruk vytvarujte malé placičky, které ještě obalte ve strouhance a položte je na plech vyložení pergamenem pěkně vedle sebe a pokapejte olivovým olejem.


5. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
6. Bramborová kaše: Uvařené brambory sceďte, přidejte k nim máslo, přilijte mléko a trochu vody, ve které se vařili – rozmačkejte na hladkou kaši.


7. Květákové karbanátky se sýrem podávejte s bramborovou kaši a hlavně s láskou a velkou chutí.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.