Tento medový koláč je perfektní kombinací nadýchaného medového těsta a jemné smetanové náplně. Jeho příprava je jednoduchá – žádné složité válení těsta ani máslové krémy. Stačí pár ingrediencí a výsledek vás mile překvapí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Medový koláč se smetanovou náplní
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 60 g másla (můžete si ho připravit také doma)
- 60 g krystalového cukru (nebo třtinového)
- 60 g medu (kupte si ho více a vyzkoušejte i recept na sušenky pro děti)
- Špetku soli
- ½ lžičky jedlé sody (nebo ji nahraďte práškem do pečiva)
- 115 g hladké mouky (nebo ji zkombinujte s polohrubou)

Na náplň:
- 200 g zakysané smetany
- 250 g smetany ke šlehání (připravte si z ní také například šuměnkový koláč)
- 30 g moučkového cukru
- Vanilkový cukr (nebo lusku, sušené vanilky – pokud chcete, použijte také med)
Na pokropení:
- 50 ml vody
- ½ lžíce medu

Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
V hrnci zahřejte med (60 g), máslo (60 g) a cukr (60 g), dokud se vše nerozpustí.

Přidejte jedlou sodu (½ lžičky) – směs začne pěnit, proto neustále míchejte.

Jakmile hmota jemně zhnědne, odstavte ji a nechte lehce zchladnout.

Ve větší míse vyšlehejte vejce (2) se solí (špetka) do husté pěny.

Postupně do vajec zašlehejte mírně vychladlou medovou směs. Nakonec prosejte hladkou mouku (115 g) a jemně promíchejte stěrkou.

2. Pečení:
Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a zarovnejte.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10–12 minut, dokud těsto lehce nezezlátne.

Po upečení ho nechte vychladnout a ořízněte do požadované velikosti. Odřezky si schovejte na závěrečné zdobení.

Já jsem si plát rozdělila na 3 části, ale lze ho rozdělit například i na 2 nebo 4.

3. Příprava náplně:
Ve velké míse vyšlehejte smetanu ke šlehání (250 ml) s moučkovým cukrem (30 g), zakysanou smetanou (200 g) a vanilkým cukrem do tuhé pěny.

4. Sestavení koláče:
Každý plát těsta jemně pokropte medovou vodou (½ lžíce medu + 50 ml vody).

Pláty natřete připravenou náplní a skládejte na sebe.

Nakonec potřete celý koláč zbylou náplní (i z boků).

5. Zdobení a chlazení:
Odložené odřezky rozmixujte nebo rozmačkejte rukama a posypte jimi povrch koláče. Dozdobte podle vlastní fantazie.

Hotový koláč nechte chladit alespoň 2–3 hodiny v lednici, aby náplň ztuhla a chutě se krásně propojily.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Vláčnější těsto: Pokud chcete těsto ještě nadýchanější, zkuste do něj zašlehat trochu perlivé minerálky.
- Med a citron: Místo klasické medové vody zkuste pláty pokropit směsí medu a citronové šťávy – dodá osvěžující chuť.
- Křupavá vrstva: Ozdobte povrch nasekanými opečenými ořechy (vlašské, lískové nebo mandle).
- Džem: Přidejte mezi vrstvy jemnou vrstvu ovocného džemu – skvěle se hodí meruňkový nebo švestkový.
- Servírování: Z těsta můžete upéct malé medové dortíky ve formě muffinů a naplnit je krémem, nebo místo klasického vrstveného koláče zkuste jednotlivé pláty naplnit a zarolovat do medové rolády.
VIDEO NÁVOD:
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.