Pokud hledáte recept, který je nejen chutný, ale také krásně šťavnatý, vepřová krkovička pod jogurtovou dekou je skvělou volbou. Toto jídlo kombinuje jemnost vepřového masa s křupavými bramborami, lahodným sýrem a krémovou omáčkou na bázi jogurtu a majonézy. Výsledkem je lahodná pečená krkovička, která se vám doslova rozpadne na jazyku. Aby byl pokrm ještě dokonalejší, podává se s čerstvým zeleninovým salátem, který mu dodává svěžest a lehkost.
Co budeme potřebovat?
Ingredience:
Na maso:
- 250 g cibule
- 2 kg vepřové krkovičky
- 10 g soli
- 8 g černého pepře
- 20 ml olivového oleje
- 800 g brambor
- 200 g strouhaného sýra
Na salát:
- 3 rajčata
- 3 okurky
- 1 červená cibule
- 1 avokádo
- 100 g mixu salátů
- 20 ml olivového oleje
- 10 ml citronové šťávy
- 5 g černého pepře
- 10 g soli
- 10 g prolisovaného česneku
Na jogurtovou omáčku:
- 250 g bílého jogurtu
- 50 g majonézy
- 30 g hořčičných semínek
Jak budeme postupovat?
1) Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče. Vepřovou krkovičku nakrájíme na větší kusy a přidáme k cibuli. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a vše dobře promícháme, aby maso získalo co nejvíce chuti.
2) Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Položíme je na vrstvu masa a rovnoměrně posypeme nastrouhaným sýrem, který se během pečení krásně roztaví a vytvoří lahodnou krustu.
3) V samostatné misce si připravíme omáčku – smícháme jogurt, majonézu a hořčičná semínka. Tuto směs rovnoměrně rozetřeme na vrstvu sýra a uhladíme. Pekáč zakryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se jídlo peklo ve vlastní šťávě a zůstalo šťavnaté.
4) Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme zakryté 45 minut. Poté alobal i pečicí papír odstraníme a pečeme dalších 15 minut, aby se na povrchu vytvořila krásná zlatavá kůrka.
5) Zatímco se maso peče, připravíme si svěží salát. Rajčata, okurku, červenou cibuli a avokádo nakrájíme na menší kousky a smícháme je s mixem salátových listů. V malé misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, černý pepř, sůl a prolisovaný česnek. Zálivkou přelijeme zeleninu a jemně promícháme.
Tipy:
- Výběr masa: Pokud nemáte krkovici, můžete použít i vepřovou pečeni, ale doporučujeme tučnější část, která zůstane po upečení šťavnatější.
- Zálivka: Pro výraznější chuť můžete do salátové zálivky přidat trochu dijonské hořčice nebo medu.
- Křupavější povrch: Pokud chcete, aby byl vršek pokrmu extra křupavý, můžete na posledních 5 minut zapnout funkci grilu v troubě.
- Podávání: Skvěle chutná nejen se salátem, ale i s čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.
Závěr
Vepřová krkovička pod jogurtovou dekou je fantastické jídlo, které spojuje intenzivní chuť masa s jemností jogurtové omáčky a sýra. Jeho příprava je jednoduchá, ale výsledek je naprosto ohromující – šťavnaté maso, krémová textura a skvělá chuť. Pokud hledáte recept na vydatný rodinný oběd nebo večeři, která všechny nadchne, určitě tento recept vyzkoušejte.
Dobrou chuť!