Pokud hledáte recept, který je nejen chutný, ale také krásně šťavnatý, vepřová krkovička pod jogurtovou dekou je skvělou volbou. Toto jídlo kombinuje jemnost vepřového masa s křupavými bramborami, lahodným sýrem a krémovou omáčkou na bázi jogurtu a majonézy. Výsledkem je lahodná pečená krkovička, která se vám doslova rozpadne na jazyku. Aby byl pokrm ještě dokonalejší, podává se s čerstvým zeleninovým salátem, který mu dodává svěžest a lehkost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřová krkovička pod jogurtovou dekou
Co budeme potřebovat:
Na maso:
- 250 g cibule
- 2 kg vepřové krkovičky
- 10 g soli
- 8 g černého pepře
- 20 ml olivového oleje
- 800 g brambor
- 200 g strouhaného sýra
Na salát:
- 3 rajčata
- 3 okurky
- 1 červená cibule
- 1 avokádo
- 100 g mixu salátů
- 20 ml olivového oleje
- 10 ml citronové šťávy
- 5 g černého pepře
- 10 g soli
- 10 g prolisovaného česneku
Na jogurtovou omáčku:
- 250 g bílého jogurtu
- 50 g majonézy
- 30 g hořčičných semínek
Jak budeme postupovat:
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky a rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče. Vepřovou krkovičku nakrájíme na větší kusy a přidáme k cibuli. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a vše dobře promícháme, aby maso získalo co nejvíce chuti.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Položíme je na vrstvu masa a rovnoměrně posypeme nastrouhaným sýrem, který se během pečení krásně roztaví a vytvoří lahodnou krustu.
DOPORUČUJEME: Domácí vepřová roláda s česnekem a kořením
3. V samostatné misce si připravíme omáčku – smícháme jogurt, majonézu a hořčičná semínka. Tuto směs rovnoměrně rozetřeme na vrstvu sýra a uhladíme. Pekáč zakryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se jídlo peklo ve vlastní šťávě a zůstalo šťavnaté.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme zakryté 45 minut. Poté alobal i pečicí papír odstraníme a pečeme dalších 15 minut, aby se na povrchu vytvořila krásná zlatavá kůrka.
5. Zatímco se maso peče, připravíme si svěží salát. Rajčata, okurku, červenou cibuli a avokádo nakrájíme na menší kousky a smícháme je s mixem salátových listů. V malé misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, černý pepř, sůl a prolisovaný česnek. Zálivkou přelijeme zeleninu a jemně promícháme.
Tipy:
- Výběr masa: Pokud nemáte krkovici, můžete použít i vepřovou pečeni, ale doporučujeme tučnější část, která zůstane po upečení šťavnatější.
- Zálivka: Pro výraznější chuť můžete do salátové zálivky přidat trochu dijonské hořčice nebo medu.
- Křupavější povrch: Pokud chcete, aby byl vršek pokrmu extra křupavý, můžete na posledních 5 minut zapnout funkci grilu v troubě.
- Podávání: Skvěle chutná nejen se salátem, ale i s čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.
Závěr
Vepřová krkovička pod jogurtovou dekou je fantastické jídlo, které spojuje intenzivní chuť masa s jemností jogurtové omáčky a sýra. Jeho příprava je jednoduchá, ale výsledek je naprosto ohromující – šťavnaté maso, krémová textura a skvělá chuť. Pokud hledáte recept na vydatný rodinný oběd nebo večeři, která všechny nadchne, určitě tento recept vyzkoušejte.
Dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Tato vepřová kýta na hořčici s bramborovým knedlíkem je dokonalý oběd pro celou rodinu