Jablečný spirálový koláč s jemným krémem je dezert, který vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale i lahodnou chutí. Kombinace sladkých jablek, nadýchaného těsta a krémové náplně vytváří neodolatelnou harmonii chutí. Ideální jako sladká tečka k odpolední kávě nebo na rodinnou oslavu. Vyzkoušejte tento snadný a efektní recept, který potěší malé i velké mlsouny.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jablečný spirálový koláč s jemným krémem
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 2 středně velká jablka
Těsto:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- špetka vanilky
- 100 ml mléka
- 200 g univerzální mouky
- 10 g prášek do pečiva
Krém:
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 15 g kukuřičný škrob
- 250 ml mléka
- 10 g másla (nepovinné)
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do větší mísy rozklepněte vejce, nasypejte cukr, ochuťte špetkou vanilky a začněte šlehat pomocí elektrického šlehače nebo metličky. Směs šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří jemnou a nadýchanou konzistenci.


2. Postupně během šlehání přilévejte mléko a pokračujte ve šlehání. Dále do směsi přisypejte prosátou univerzální mouku smíchanou s práškem do pečiva a šlehejte, dokud se vše nespojí a nevznikne hladké a nadýchané těsto, které pak promíchejte stěrkou.


3. Jablka omyjte, nakrájejte na kostky, pak přendejte do samostatné misky a nechejte je stranou.

4. Příprava krému: Do menšího hrnce rozklepněte vejce, přisypejte cukr, kukuřičný škrob a dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky. Hrnec postavte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Míchejte, dokud směs nezhoustne a nestane se z ní hladký krém.



5. Jakmile krém dosáhne správné konzistence, stáhněte hrnec z ohně a vmíchejte máslo. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nechejte krém vychladnout. Vychladlý krém pak přendejte do zdobícího sáčku s hladkou nebo spirálovou špičkou.


6. Připravte si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm a vymažte ji důkladně máslem, aby se koláč při pečení nepřichytával. Na dno formy rovnoměrně rozložte nakrájená jablka, pak zalijte připraveným těstem a jemně uhlaďte povrch stěrkou.


7. Pomocí zdobícího sáčku si na povrch těsta vytvořte krémem dekorativní vzory – můžete použít spirály, vlnky nebo jiný tvar dle vlastní fantazie.

8. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C, dokud nezezlátne. Můžete zkontrolovat špejlí – pokud po vytažení zůstane špejle čistá, koláč je hotový.
9. Po upečení nechejte koláč krátce vychladnout, vyjměte ho z formy a na závěr posypejte prosátým moučkovým cukrem.

10. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.


Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.
Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:
Jemný jablečný koláč s vanilkou, skořicí a smetanovou polevou