Tento studený těstovinový salát je skvělou volbou pro rychlý oběd, lehkou večeři nebo jako osvěžující příloha ke grilovanému masu. Kombinuje al dente těstoviny s lahodnou mozzarellou, pikantním salámem, šťavnatými cherry rajčaty a slanými olivami. Celý salát dokonale spojuje bylinkový dresink, který dodává svěží a aromatickou chuť. Díky jednoduché a rychlé přípravě si ho zamilujete nejen v letních dnech!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Studený těstovinový salát s mozzarellou, salámem a olivami s bylinkovým dresinkem
Co budeme potřebovat:
- 400 g fusilli těstoviny
- 1 červená cibule
- 250 g cherry rajčátka
- 1/2 žluté papriky
- černé olivy (podle chuti)
- 150 g suchá salám Nitran nebo šunka
- 285 g mozzarella kuličky
Zálivka na salát:
- 1 dcl olivový olej
- 1 lžíce majonézy
- trochu vinný ocet
- černý mletý pepř (podle chuti)
- sůl (podle chuti)
- 1 lžička sušené oregano
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušený česnek
- cukr (podle chuti)
- voda (podle potřeby)
Na zdobení:
- čerstvá bazalka
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve do vroucí osolené vody vložte fusilli těstoviny a vařte je na mírném ohni podle pokynů na obalu, ale nejlepší jsou al dente. Po uvaření těstoviny sceďte a nechejte chvíli stranou.

2. Mezitím do salátové mísy vsypejte nakrájenou červenou cibuli, přidejte rozpůlená cherry rajčátka, nakrájené černé olivy, nakrájenou salám Nitran nebo šunku, mini kuličky mozzarelly a vmíchejte uvařené fusilli těstoviny. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily.



3. Příprava zálivky: V skleněné nádobě smíchejte olivový olej, kvalitní majonézu a vinný ocet (podle chuti). Dochuťte černým mletým pepřem, solí, sušeným oreganem, bazalkou a česnekem. Pro vyvážení chuti přisypte špetku cukru a přilijte vodu podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence zálivky.




4. Připravený salát přelijte zálivkou a znovu vše dobře promíchejte.

5. Salát nechejte alespoň 30 minut v lednici, aby se všechny chutě spojily a salát se krásně ochladil.
6. Před podáváním salát ozdobte čerstvou nasekanou bazalkou a podávejte ho s láskou, velkou chutí a elegancí.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.