Domácí kávová zrna – neodolatelná pochoutka s vůní kávy a rumu

Pokud milujete kávu a hledáte jednoduchý, ale přitom lahodný nepečený dezert, pak jsou domácí kávová zrna tou pravou volbou. Tento recept spojuje chuť jemných dětských piškotů, aromatického rumu a silné černé kávy s neodolatelným kakaovým základem. Výsledkem jsou malé sladké oválky, které potěší každého milovníka kávy.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Domácí kávová zrna - neodolatelná pochoutka s vůní kávy a rumu
Zdroj: Tanya Radkova Šťástková

Domácí kávová zrna

Co budeme potřebovat:

  • 120 g dětských piškotů
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g másla
  • 2 lžíce silné černé kávy
  • 50 g cukru moučka
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 100 g čokoládové polevy

Jak budeme postupovat:

1. Příprava piškotového základu:

Dětské piškoty je třeba rozemlít najemno. Můžete je rozmixovat v mixéru, nebo pokud nemáte mixér, jednoduše je rozdrťte válečkem zabalené v utěrce. Čím jemnější budou, tím lépe se s nimi bude pracovat.

2. Přidání ostatních surovin:

Do nadrcených piškotů přidejte rum a silnou černou kávu. Tyto dvě suroviny dodají kávovým zrnům charakteristickou chuť a vůni. Nechte piškoty pár minut nasáknout, aby se chutě krásně propojily.

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby bylo opravdu měkké. Přidejte ho k piškotům spolu s moučkovým cukrem, skořicí a kakaem. Vypracujte hladkou hmotu, která by měla být kompaktní a dobře tvarovatelná. Pokud se vám zdá příliš měkká, dejte ji na pár minut do lednice.

DOPORUČUJEME: Kávový dezert s kondenzovaným mlékem a karamelovou polevou: Jednoduchý recept bez pečení

3. Tvarování kávových zrn:

Z připravené hmoty tvarujte malé oválky připomínající kávová zrna. Pro preciznější tvarování můžete použít silikonovou formu. Pokud ji nemáte, postačí klasická ruční metoda – stačí v dlaních vytvarovat oválné kousky.

Hotová kávová zrna rozložte na pečicí papír a dejte je do lednice alespoň na 30 minut, aby ztuhla a lépe držela tvar.

4. Obalení v čokoládové polevě:

Zrna chutnají skvěle i samotná, ale čokoládová poleva jim dodá další rozměr. Rozpusťte čokoládovou polevu (nebo čokoládu s trochou rostlinného tuku) a každé zrno do ní namočte. Poté opět položte na pečicí papír a nechte zatuhnout v chladu.

Přejeme dobrou chuť!

Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty na NEPEČENÉ DEZERTY!

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:

Kakaový dezert s rumovým krémem a čokoládovou polevou