Hledáte jednoduchý a zároveň lahodný recept na dezert? Pokud ano, určitě doporučujeme vyzkoušejte ten dnešní. Jedná se o smetanový koláč, který připravovali již naše babičky. Překvapí Vás svou jednoduchostí a chutí, kterou si zamiluje opravdu každý. Pojďme se společně podívat, co všechno budeme potřebovat a jak postupovat při jeho tvoření.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Babiččin smetanový koláč
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla nebo margarínu
- 150 g moučkového cukru
- špetku soli
- 2-3 lžíce mléka
- 1 vejce
Na krém:
- 600 ml zakysané smetany
- 2 bal. vanilkového nebo smetanového pudinku
- 150 g krystalového cukru
- 500 ml mléka
- Kůru a šťávu z menšího citronu
Jak budeme postupovat:
1. Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hutné jednotné těsto. Těsto přikryjeme alobalem a vložíme na 30 minut do chladničky.
2. Z mléka, cukru a pudinků si uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout (sem-tam promícháme, aby se na pudinku nevytvořila kůže) a potom smícháme se zakysanou smetanou, kůrou a citronovou šťávou.
3. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme do tvaru obdélníku (já jsem na plechu o rozměrech 20 x 30 cm). 1. těsto přendáme na dno plechu, který jsme si vystlalo pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně navrstvíme smetanový krém a přikryjeme druhou polovinou těsta.
4. Vložíme do předem vyhřáté trouby. Při teplotě 180 stupňů pečeme 25-30 minut. Necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem a můžeme si pochutnávat.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept na smetanový koláč i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají!