Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnem

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnem jsou dokonalým spojením jemnosti a výrazné chuti. Kombinace nadýchaných gnocchi, voňavého česneku, šťavnatých rajčat a aromatického rozmarýnu vytvoří lahodné jídlo, které si zamilujete na první sousto. Ideální na oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Cookrate – Czech

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem

Co budeme potřebovat:

Bramborové těsto na gnocchi:

  • 700 g brambory
  • 40 g bramborový škrob
  • 100 g pšeničná mouka
  • 1 vaječný žloutek
  • 50 g strouhaný parmazán
  • sůl (podle chuti)

Omáčka:

  • 4 celé hlávky česneku
  • olivový olej (podle potřeby)
  • sůl (podle chuti)
  • 15 cherry rajčátka
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce smetanový sýr

Na zdobení a posypání:

  • čerstvá nasekaná petrželka

Jak budeme postupovat:

1. Začněte tím, že do velkého hrnce vložte brambory ve slupce, které zalijte dostatečným množstvím studené vody a osolte. Na středním ohni vařte brambory pod pokličkou přibližně 20-30 minut, dokud nezměknou. Poté je sceďte, nechejte trochu vychladnout a po vychladnutí je oloupejte.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

2. Dále odřízněte vrcholky hlaviček česneku, abyste odhalili stroužky. Každou hlávku položte na alobal a pokapejte olivovým olejem. Poté osolte, zabalte do alobalu a tento postup opakujte se všemi 4 hlávkami česneku.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

3. Na plech vystlaný papírem na pečení umístěte zabalené hlávky česneku a cherry rajčátka, které jsou připravená v misce s větvičky čerstvého rozmarýnu. Pečte vše v předehřáté troubě 1 hodinu při 190 °C, až česnek změkne a rajčata se krásně opečou a uvolní svou chuť.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

4. Příprava omáčky: Když jsou česnek a rajčata upečené, opatrně je vyjměte z trouby. Pomocí lžíce vyberte měkký obsah pečeného česneku a vložte ho do mixéru spolu s pečenými rajčátky. Přidejte smetanový sýr a 3-4 větvičky čerstvého rozmarýnu. Vše společně mixujte na jemnou, hladkou omáčku a podle chuti osolte.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

5. Příprava noků: Když jsou brambory dostatečně vychladlé, vložte je do velké mísy a pomocí šťouchadla je rozmačkejte na jemnou směs. K této směsi přisypejte kukuřičný škrob, pšeničnou mouku, vlijte žloutek, vsypejte strouhaný parmazán a osolte podle chuti a potřeby. Ručně vše vypracujte do měkkého, ale pevného těsta. Těsto by mělo být hladké a elastické, pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Těsto zakryjte fólií a nechejte 10-15 minut odpočívat.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

6. Tvarování noků: Čistou plochu posypte trochou mouky. Z těsta vytvarujte malé ruličky a následně je nakrájejte na kousky, které poté vidličkou jemně stlačte, aby vznikl krásný žebrovaný tvar. Tyto noky posypejte moukou, aby se nelepily.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

7. Vaření noků: Do velkého hrnce s osolenou vodou postupně vložte noky a vařte je na mírném ohni 1-2 minuty. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

8. Na dno velké mísy rozprostřete připravenou omáčku a rozložte uvařené noky. Důkladně promíchejte, aby se všechny noky obalily lahodnou omáčkou. Na závěr ozdobte čerstvě nasekanou petrželovou natí a podávejte.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

9. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.

Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Zdroj: Erstaunliche Recipes

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: