Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnem jsou dokonalým spojením jemnosti a výrazné chuti. Kombinace nadýchaných gnocchi, voňavého česneku, šťavnatých rajčat a aromatického rozmarýnu vytvoří lahodné jídlo, které si zamilujete na první sousto. Ideální na oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/onzregsdzhe-1024x576.jpg)
Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem
Co budeme potřebovat:
Bramborové těsto na gnocchi:
- 700 g brambory
- 40 g bramborový škrob
- 100 g pšeničná mouka
- 1 vaječný žloutek
- 50 g strouhaný parmazán
- sůl (podle chuti)
Omáčka:
- 4 celé hlávky česneku
- olivový olej (podle potřeby)
- sůl (podle chuti)
- 15 cherry rajčátka
- větvička čerstvého rozmarýnu
- 2 lžíce smetanový sýr
Na zdobení a posypání:
- čerstvá nasekaná petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Začněte tím, že do velkého hrnce vložte brambory ve slupce, které zalijte dostatečným množstvím studené vody a osolte. Na středním ohni vařte brambory pod pokličkou přibližně 20-30 minut, dokud nezměknou. Poté je sceďte, nechejte trochu vychladnout a po vychladnutí je oloupejte.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-14.56.56-1024x537.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.01.04-1024x548.png)
2. Dále odřízněte vrcholky hlaviček česneku, abyste odhalili stroužky. Každou hlávku položte na alobal a pokapejte olivovým olejem. Poté osolte, zabalte do alobalu a tento postup opakujte se všemi 4 hlávkami česneku.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-14.58.26-1024x542.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-14.58.46-1024x540.png)
3. Na plech vystlaný papírem na pečení umístěte zabalené hlávky česneku a cherry rajčátka, které jsou připravená v misce s větvičky čerstvého rozmarýnu. Pečte vše v předehřáté troubě 1 hodinu při 190 °C, až česnek změkne a rajčata se krásně opečou a uvolní svou chuť.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-14.59.18-1024x548.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.02.09-1024x556.png)
4. Příprava omáčky: Když jsou česnek a rajčata upečené, opatrně je vyjměte z trouby. Pomocí lžíce vyberte měkký obsah pečeného česneku a vložte ho do mixéru spolu s pečenými rajčátky. Přidejte smetanový sýr a 3-4 větvičky čerstvého rozmarýnu. Vše společně mixujte na jemnou, hladkou omáčku a podle chuti osolte.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.06.23-1024x552.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.15.33-1024x546.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.07.03-1024x540.png)
5. Příprava noků: Když jsou brambory dostatečně vychladlé, vložte je do velké mísy a pomocí šťouchadla je rozmačkejte na jemnou směs. K této směsi přisypejte kukuřičný škrob, pšeničnou mouku, vlijte žloutek, vsypejte strouhaný parmazán a osolte podle chuti a potřeby. Ručně vše vypracujte do měkkého, ale pevného těsta. Těsto by mělo být hladké a elastické, pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Těsto zakryjte fólií a nechejte 10-15 minut odpočívat.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.01.26-1024x556.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.04.16-1024x539.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.04.57-1024x540.png)
6. Tvarování noků: Čistou plochu posypte trochou mouky. Z těsta vytvarujte malé ruličky a následně je nakrájejte na kousky, které poté vidličkou jemně stlačte, aby vznikl krásný žebrovaný tvar. Tyto noky posypejte moukou, aby se nelepily.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.07.22-1024x547.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.07.40-1024x498.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.07.51-1024x556.png)
7. Vaření noků: Do velkého hrnce s osolenou vodou postupně vložte noky a vařte je na mírném ohni 1-2 minuty. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.09.39-1024x543.png)
8. Na dno velké mísy rozprostřete připravenou omáčku a rozložte uvařené noky. Důkladně promíchejte, aby se všechny noky obalily lahodnou omáčkou. Na závěr ozdobte čerstvě nasekanou petrželovou natí a podávejte.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.10.24-1024x552.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.10.39-1024x539.png)
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.10.56-1024x543.png)
9. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
![Domácí bramborové gnocchi v česnekovo-rajčatové omáčce s rozmarýnovým nádechem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-10-o-15.12.21-1024x535.png)
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.