Tradiční bramborové lokše z jemného těsta

Bramborové lokše jsou voňavou a jemnou poctou tradiční české kuchyni, která nás svými chutěmi vrací do dob dávno minulých. Tyto jednoduché plackybramborového těsta si získaly srdce mnoha generací díky své všestrannosti a nezaměnitelné chuti. Skvěle doplňují pečené maso, ale v sladké verzi, posypané cukrem a mákem se stávají lahodným pohlazením pro každého, kdo si je dopřeje. Pojďme na to!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

Tradiční bramborové lokše

Co budeme potřebovat:

Bramborové těsto:

  • 1 kg brambor (v celku, se slupkou) + voda + špetka soli
  • 60 g rozpuštěné máslo
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml tučná smetana
  • 350 g univerzální mouky
  • nasekané bylinky (pažitka, čerstvá petrželka, volitelné)

Jak budeme postupovat:

1. Brambory ve slupce vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené a přidejte špetku soli. Přiveďte vodu k varu, poté stáhněte teplotu na střední stupeň a brambory vařte pod pokličkou přibližně 25-30 minut, dokud nejsou měkké.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

2. Jakmile jsou brambory měkké, slijte vodu a nechejte je trochu vychladnout, aby se daly oloupat. Po oloupání brambory přendejte do mísy a důkladně je rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory.

3. Dále do brambor přilijte rozpuštěné máslo, přisypejte sůl, cukr a vlijte tučnou smetanu. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily a výsledná bramborová směs by měla být hladká a jemná. Mísu přikryjte fólií a uložte na 8 hodin do lednice.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

4. Do bramborové směsi přisypejte univerzální mouku, poté promíchejte rukama, dokud se nevytvoří těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

5. Na pomoučeném válu těsto krátce propracujte, dokud nebude hladké a pružné. Hnětení by mělo trvat asi 5 minut. Pak těsto zakryjte čistou utěrkou a nechejte odpočívat 15 minut, aby se uvolnil lepek a těsto se lépe zpracovávalo.

6. Po odpočinutí těsto rozdělte na 4 stejné části. Každou z těchto částí poté rozdělte na další 4 díly, takže vám vznikne 16 kousků.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

7. Z každého kousku těsta vytvarujte kuličku a poté ji válečkem rozválejte na tenký plát (o tloušťce asi 1-2 mm). Povrch a váleček si přitom průběžně podsypávejte moukou, aby se těsto nelepilo. Smažte na suché pánvi z obou stran 2 minuty na středním ohni, dokud se na povrchu neobjeví zlatohnědé puchýřky. Lokše by se měli během smažení mírně nafouknout.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes
Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

8. Tento postup ještě několikrát zopakujte. Hotové lokše skládejte na sebe a přikryjte čistou utěrkou, aby zůstaly měkké a teplé.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

9. Lokše podávejte buď na slano, nebo na sladko, jak máte rádi, ale především je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.

Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!
Zdroj: Erstaunliche Recipes

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: