Bramborové lokše jsou voňavou a jemnou poctou tradiční české kuchyni, která nás svými chutěmi vrací do dob dávno minulých. Tyto jednoduché placky z bramborového těsta si získaly srdce mnoha generací díky své všestrannosti a nezaměnitelné chuti. Skvěle doplňují pečené maso, ale v sladké verzi, posypané cukrem a mákem se stávají lahodným pohlazením pro každého, kdo si je dopřeje. Pojďme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.52.32-1024x557.png)
Tradiční bramborové lokše
Co budeme potřebovat:
Bramborové těsto:
- 1 kg brambor (v celku, se slupkou) + voda + špetka soli
- 60 g rozpuštěné máslo
- 1 lžíce soli
- 1 lžička cukru
- 100 ml tučná smetana
- 350 g univerzální mouky
- nasekané bylinky (pažitka, čerstvá petrželka, volitelné)
Jak budeme postupovat:
1. Brambory ve slupce vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené a přidejte špetku soli. Přiveďte vodu k varu, poté stáhněte teplotu na střední stupeň a brambory vařte pod pokličkou přibližně 25-30 minut, dokud nejsou měkké.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.47.59-1024x558.png)
2. Jakmile jsou brambory měkké, slijte vodu a nechejte je trochu vychladnout, aby se daly oloupat. Po oloupání brambory přendejte do mísy a důkladně je rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory.
3. Dále do brambor přilijte rozpuštěné máslo, přisypejte sůl, cukr a vlijte tučnou smetanu. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily a výsledná bramborová směs by měla být hladká a jemná. Mísu přikryjte fólií a uložte na 8 hodin do lednice.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.49.58-1024x556.png)
4. Do bramborové směsi přisypejte univerzální mouku, poté promíchejte rukama, dokud se nevytvoří těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.53.51-1024x555.png)
5. Na pomoučeném válu těsto krátce propracujte, dokud nebude hladké a pružné. Hnětení by mělo trvat asi 5 minut. Pak těsto zakryjte čistou utěrkou a nechejte odpočívat 15 minut, aby se uvolnil lepek a těsto se lépe zpracovávalo.
6. Po odpočinutí těsto rozdělte na 4 stejné části. Každou z těchto částí poté rozdělte na další 4 díly, takže vám vznikne 16 kousků.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.54.14-1024x473.png)
7. Z každého kousku těsta vytvarujte kuličku a poté ji válečkem rozválejte na tenký plát (o tloušťce asi 1-2 mm). Povrch a váleček si přitom průběžně podsypávejte moukou, aby se těsto nelepilo. Smažte na suché pánvi z obou stran 2 minuty na středním ohni, dokud se na povrchu neobjeví zlatohnědé puchýřky. Lokše by se měli během smažení mírně nafouknout.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.51.14-1024x553.png)
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.51.40-1024x560.png)
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.51.56-1024x559.png)
8. Tento postup ještě několikrát zopakujte. Hotové lokše skládejte na sebe a přikryjte čistou utěrkou, aby zůstaly měkké a teplé.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.52.08-1024x555.png)
9. Lokše podávejte buď na slano, nebo na sladko, jak máte rádi, ale především je podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
![Tradiční bramborové lokše z jemného bramborového těsta: Jednoduchá a snadná příprava!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/Snimka-obrazovky-2025-02-08-o-10.52.45-1024x551.png)
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:
- Bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou – syté jídlo podle našich babiček
- Lokše z kysaného zelí – vláčné a jemně kyselé, kterým nelze odolat
- Chutné placky na pánvi! Připraveno za 10 minut!