Špenátový quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a čedarem: Perfektní slaná pochoutka

Tento elegantní špenátový quiche kombinuje jemnou chuť čerstvého špenátu, karamelizované cibule a krémového feta sýra. Křehké těsto, lehce dozlatova upečené, poskytuje perfektní základ pro bohatou náplň doplněnou o výrazný čedar, který dodává pokrmu lahodnou strukturu i chuť.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

Špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a čedarem

Co budeme potřebovat:

Špenátová směs:

  • 1 střední bílá cibule
  • 1 střední červená cibule
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • červená mletá paprika -podle chuti
  • 1 vejce
  • sýra feta – podle chuti
  • 1 balení tučné smetany (200 ml)

Těsto:

  • 125 g studené máslo
  • 300 g univerzální mouky (2 šálky)
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce studené vody

Ostatní:

  • olej – na smažení
  • strouhaný sýr čedar – na posypání

Jak budeme postupovat:

1. Příprava špenátové směsi: Do pánve s rozehřátým olejem si vsypejte nakrájenou bílou a červenou cibuli, které promíchejte a smažte na mírném plameni, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

2. Dále do pánve vložte čerstvý omytý a nakrájený špenát a lehce promíchejte, aby se špenát rovnoměrně prohřál. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a červenou mletou paprikou podle chuti. Znovu promíchejte a smažte krátce na vyšší teplotě, aby se chutě propojily. Poté hotovou náplň odstavte z ohně a nechejte vychladnout.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

3. Příprava těsta: Do mísy vložte studené máslo nakrájené na menší kousky a pomalu přisypávejte univerzální mouku ve 2 fázích, abyste dosáhli jemné struktury těsta. Rukou začněte těsto hníst a osolte. Jakmile je těsto kompaktnější, rozklepněte vejce a přilijte studenou vodu. Dále hněťte těsto, dokud nevytvoříte hladkou kouli a uložte na 10-15 minut do lednice odpočinout.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

4. Po 15 minutách těsto položte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho do tvaru, který odpovídá velikosti vaší formy na pečení. Vyválené těsto přeneste do formy, okraje zarovnejte a dno několikrát propíchejte vidličkou, aby se těsto během pečení nenafukovalo.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

5. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 200 °C, dokud nezíská zlatavý nádech.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

6. Jakmile je špenátová směs vychladlá, vlijte vejce a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Poté vmíchejte rozdrobený sýr feta podle vaší chuti a přilijte tučnou smetanu, která náplň krásně zjemní a směs znovu důkladně promíchejte.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

7. Po uplynutí doby pečení vyjměte těsto z trouby a nechejte krátce vychladnout. Poté  náplň rovnoměrně rozprostřete na předpečené těsto a povrch posypejte jemně nastrouhaným sýrem čedar, čím více sýra, tým lépe.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

8. Vraťte koláč zpět do trouby a pečte dalších 25–30 minut při 200 °C, dokud není náplň pevná a sýr na povrchu krásně zlatavý.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

9. Na závěr koláč nechejte chvíli vychladnout, pak ho nakrájejte a podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.

Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom
Křehký špenátový Quiche s feta sýrem, karamelizovanou cibulí a zlatavým čedarem
Zdroj: Our COOK Mom

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: