Recept na domácí anglické rohlíky

Tento recept na lahodné anglické rohlíky nám poskytla čtenářka Silvia Šutovská Horská. Rohlíky jsou nadýchané, jemné a díky plátku anglické slaniny a sýra získávají neodolatelnou chuť. Jsou skvělou volbou na snídani, svačinu nebo lehkou večeři. Pojďme se podívat, jak je připravit!

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Recept na domácí anglické rohlíky
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Anglické rohlíky

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 350 ml mléka nebo vody
  • 60 g změklého másla
  • 600 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 30 g čerstvého droždí

Na dokončení:

  • 1 bílek na potření
  • plátky anglické slaniny
  • tvrdý sýr (Eidam, Cheddar nebo jiný podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Vlažnou tekutinu (mléko nebo vodu) smíchejte s cukrem a rozdrobte do ní čerstvé droždí. Nechte 10–15 minut vzejít kvásek, dokud nezačne pěnit.

2. Příprava těsta:

Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte sůl, změklé máslo a připravený kvásek.

Důkladně těsto vypracujte, až bude hladké a pružné (ručně nebo v robotu s hnětacím hákem).

Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).

3. Tvarování rohlíků:

Po vykynutí těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů.

Z každého dílu vytvarujte rohlík – nejprve vyválejte těsto do oválného plátu, poté zarolujte do požadovaného tvaru.

Hotové rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.

4. Dokončení a pečení:

Nakynuté rohlíky potřete rozšlehaným bílkem. Pomocí žiletky, ostrého nože nebo narezávače na chléb udělejte na každém rohlíku několik zářezů.

Recept na domácí anglické rohlíky
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Každý rohlík obložte plátkem anglické slaniny a sýra (Silvia použila Cheddar, ale můžete zvolit podle chuti).

Recept na domácí anglické rohlíky
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15–20 minut, dokud nebudou rohlíky zlatavé.

Recept na domácí anglické rohlíky
Zdroj: Silvia Šutovská Horská

Přejeme dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.