Tvarohové “KŘESLO” s kandovaným ovocem a marcipánovou náplní

Tento slavnostní tvarohový koláč KŘESLO je dokonalou kombinací vláčného těsta, jemného tvarohu a lahodné směsi sušeného ovoce, kandovaných třešní a marcipánu. Každé sousto nabízí rozmanité chutě díky ovocným tónům v kombinaci s měkkou máslovou krustou, která je bohatě posypaná moučkovým cukrem. Ideální na vánoční stůl jako dezert nebo k šálku čaje v chladných zimních dnech. Díky pečlivému skladování se chutě krásně prolínají a koláč zůstává dlouho příjemně vlhký.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vánoční tvarohové KRESLO s kandovaným ovocem a marcipánovou náplní: Nebe v ústech!
Zdroj: Jana Podoláková Burkartová

Tvarohové “KŘESLO” s kandovaným ovocem a marcipánovou náplní

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 450-500 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 180 g moučkový cukr
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 250 g tvarohu (kostka, pevný)
  • 200 g změklé máslo
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu

Náplň:

  • mandlová, ořechová nebo ovocná – podle své chuti
  • rozinky, brusinky, kandované višně, ananas nebo jiné ovoce (předem naložené)
  • moučkový cukr – na závěrečné posypání

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: V kuchyňském robotu smíchejte všechny ingredience uvedené v popisu (hladká mouka, prášek do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, tvaroh, změklé máslo, vejce, šťáva a kůra z 1/2 citronu), dokud se nespojí v hladké a kompaktní těsto. Jakmile je těsto hotové, vyndejte ho z robota a jemně ho propracujte rukama do hladkého těsta.

2. Následně z hotového těsta vytvarujte dlouhý válec a po celé délce ho na obou stranách, asi 2 cm od okraje, jemně přitlačte, abyste vytvořili mírný důlek.

3. Do důlku naneste vybranou náplň – ořechovou směs, marcipán nebo jinou náplň podle chuti a můžete přidat i sušené ovoce. Těsto opatrně uzavřete tak, aby náplň byla rovnoměrně rozložená uvnitř.

Doporučujeme: Tříbarevná buchta s meruňkami: Spojení čokolády, tvarohu a ovoce

4. Připravené těsto položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 50-60 minut při 170 °C, dokud těsto nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nebude suchá. Po upečení nechejte vychladnout.

5. Ještě horké potřete rozpuštěným máslem a hojně posypejte moučkovým cukrem.

6. Po vychladnutí zabalte koláč do potravinové fólie, vydrží vám krásně vláčný.

7. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.

Vánoční tvarohové KRESLO s kandovaným ovocem a marcipánovou náplní: Nebe v ústech!
Zdroj: Jana Podoláková Burkartová
Vánoční tvarohové KRESLO s kandovaným ovocem a marcipánovou náplní: Nebe v ústech!
Zdroj: Jana Podoláková Burkartová

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept: Báječné skořicové šneky s jemnou tvarohovou polevou, které si zamilujete