Připravte si jablečný závin s mákem

Jablečný závin je tradičním dezertem, oblíbeným mnohými generacemi. V tomto receptu je závin obohacený o mák, což mu dodává nezaměnitelnou chuť a krásnou texturu. Je ideální ke kávě či čaji.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Lucie Vích

Doporučujeme:

Jablečný závin s mákem

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 250 g Omegy
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g Jihočeský tvaroh
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Náplň:

  • Strouhanka opražená na másle
  • Mák (množství podle chuti)
  • Nastrouhaná jablka (množství podle potřeby)
  • Rozinky
  • Skořice
  • Nasekané ořechy (podle chuti)

Na ozdobu:

  • Rozšlehané vejce
  • Mandle (množství podle chuti)

Hrnkový jablečný koláč s úžasnou chutí a přípravou


Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: V míse smícháme omegu, hladkou mouku, Jihočeský tvaroh, vejce a špetku soli. Zpracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout.

2. Příprava náplně: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Opražíme strouhanku na másle dozlatova.

3. Sestavení závinu: Těsto vyválíme na plát. Posypeme opraženou strouhankou, posypeme mákem, pokládáme nastrouhaná jablka, přidáme rozinky, posypeme skořicí a nakonec nasekanými ořechy.

4. Závěrečná úprava: Pečlivě zabalíme do tvaru závinu. Na vrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

5. Pečení: Závin pečeme v předehřáté troubě na 170°C dokud není krásně zlatohnědý, což obvykle trvá zhruba 30-40 minut.

6. Podávání: Po vyjmutí z trouby necháme závin chvíli vychladnout a poté podáváme.

Vrstvený krémový dezert z listového těsta


Tip:

Závin můžete také posypat moučkovým cukrem nebo polévat vanilkovým krémem pro ještě bohatší chuť.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.