Tento luxusní smetanovo-tvarohový koláč je perfektní kombinací jemného těsta, nadýchaného krému a neodolatelné vůně vanilky a kakaa. Jeho příprava je snadná, ale výsledek ohromí každého, kdo ho ochutná. Pusťte se do pečení a dopřejte si chvíle sladkého potěšení!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: MILKY WAY pamlsek, který milujeme: Bez debaty, tohle je nejlepší tvarohový dezert pod sluncem
Smetanovo-tvarohový koláč s vanilkou a kakaem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vejce + špetka soli
- 120 g cukru
- 10 g vanilkový cukr
- 130 g univerzální mouky
- 1 lžička prášek do pečiva
Krém:
- 250 g sladký tvaroh
- 150 g cukru
- 10 g vanilkový cukr
- 300 ml smetana ke šlehání 33%
Na zdobení a posypání:
- kakaový prášek
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: V míse vejce vyšlehejte se špetkou soli do pěny. Pak postupně přisypávejte cukr a vanilkový cukr – šlehejte, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou, bělavou pěnu.
2. Následně do pěny postupně nasypejte prosátou univerzální mouku spolu s práškem do pečiva – míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru. Měli byste mít hladké, nadýchané a vzdušné těsto.
3. Vzniklé těsto přeneste na obdélníkový plech o rozměrech přibližně 20 x 30 cm vyložený pergamenem a rovnoměrně rozetřete.
4. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení nechejte těsto vychladnout na pokojovou teplotu a překrojte na polovinu.
5. Krém: V míse kuchyňského robotu nebo v nádobce smíchejte sladký tvaroh, cukr a vanilkový cukr – míchejte, dokud nevznikne hladká směs bez zrníček.
6. Smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se neobjeví tuhé špičky a poté do ní vmíchejte tvarohovou směs – míchejte mixérem na nízké otáčky.
7. Spodní díl těsta položte do formy, ve které se pekl (neoddělovali jsme ho od pergamenu, abychom mohli dort z formy snadno vyjmout) a povrch potřete 1/2 krému.
8. Následně vrchní díl těsta položte na první vrstvu krému, jemně ji přitlačte a potřete druhou 1/2 krému.
9. Na závěr koláč ozdobte-posypejte prosátým kakaovým práškem a uložte na 3-4 hodiny do lednice, ale nejlépe přes noc.
10. Jemný koláč se smetanovo-tvarohovým krémem s vůní vanilky a kakaa podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.