Hledáte recept na výjimečný oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu? Křehké vepřové kotlety s kostí, zapečené ve smetanovo-žampionové omáčce, jsou dokonalým spojením šťavnatého vepřového masa a jemné, krémové chuti. V kombinaci s lahodnými zelnými závitky vytvoří pokrm, který je nejen chutný, ale i esteticky působivý. Tento recept je ideální pro zvláštní příležitosti nebo chvíle, kdy si chcete dopřát něco opravdu speciálního.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: Vepřové kotlety v rajčatovo-krémové omáčce se žampiony.
Vepřové kotlety ve smetanovo-žampionové omáčce s lahodnými zelnými závitky
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 4 vepřové kotlety s kostí
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- česnekový prášek – podle chuti
Ostatní:
- rostlinný olej – na smažení
- 30 g másla – na smažení
Omáčka:
- 120 g cibule
- 250 g žampionů
- 30 g lžíce univerzální mouky
- 500 ml kuřecí vývar
- 100 ml husté smetany
- 1-2 lžíce sójové omáčky
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Na posypání:
- čerstvá nasekaná petrželka
Příloha – Zelné závitky:
- 1/4 hlávky bílé zelí + vroucí voda
- 1/2 červené cibule
- 3 vejce
- 1/2 mrkve
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1/2-1 lžíce sójové omáčky
Další:
- rýžový papír – podle potřeby
Jak budeme postupovat:
1. Maso: Vepřové kotlety nakrájené na asi 2 cm silné plátky osušte papírovými utěrkami. Poté je z obou stran posypejte solí, černým mletým pepřem, sušeným česnekem a potřete olivovým olejem. Masírujte rukou, aby se koření s olejem vstřebalo do masa a na bočních stranách kotlet udělejte nožem jemné zářezy, ale ne úplně.
2. Připravte si pánev s rozehřátým olejem a vložte do ní okořeněné plátky masa – smažte na mírném ohni z obou stran asi 2-3 minuty, dokud nezhnědnou. Po smažení je přendejte na talíř a nechejte chvíli stranou.
3. Omáčka: Do stejné pánve, ale s rozehřátým máslem vsypejte nastrouhanou cibuli a smažte cca 5 minut na mírném ohni do měkka. Poté do pánve přidejte nakrájené žampiony a smažte 6 minut, dokud nezhnědnou. Dále do pánve nasypejte univerzální moukou, promíchejte a smažte dalších 1-2 minuty.
4. Následně do pánve po částech přilévejte kuřecí vývar a pořádně míchejte. Poté přilijte hustou smetanu a sójovou omáčku. Dochuťte solí a černým mletým pepřem, promíchejte a přiveďte k varu.
5. Nakonec vložte smažené kotlety do připravené omáčky tak, aby byly zakryté, a vařte je společně 5-10 minut na mírném ohni. Pak je posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.
6. Příloha – Zelné závitky: Nejprve nastrouhejte bílé zelí, pak přendejte do mísy, zalijte vroucí vodou, poté jemně promíchejte a po chvíli sceďte.
7. Do pánve s rozehřátým olejem vsypejte nakrájenou červenou cibuli a smažte na mírném ohni.
8. Mezitím si do misky rozklepněte vejce, rozšlehejte je vidličkou a nalijte na cibuli v pánvi. Dále do pánve přidejte scezené bílé zelí a nastrouhanou mrkev – pořádně promíchejte a několik minut smažte. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a sójovou omáčkou. Po smažení náplň přendejte na talíř a nechejte mírně vychladnout.
9. Mezitím ponořte rýžový papír na několik minut do velké mísy s teplou vodou. Poté papír naplňte náplní a rovnoměrně zabalte. Smažte je na rozpálené pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova.
10. Křehké vepřové kotlety s kostí ve smetanovo-žampionové omáčce podávejte se zelnými závitky, ale hlavně je podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.