Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta – ideální k horkému čaji!

Mřížkový italský citronový dort je dokonalou kombinací jemného máslového těsta a osvěžující citrusové chuti, která okamžitě připomene slunné italské pobřeží. Tento dort je skvělou volbou pro každého, kdo má rád sladkosti s nádechem svěžesti, a skvěle se hodí k horkému čaji nebo kávě.

Mřížkovaný povrch nejen krásně vypadá, ale také dodává měkkému, nadýchanému těstu křupavý kontrast. Připravte si tento lahodný dezert, který vám zpříjemní každou chvíli – ať už jde o odpolední posezení s přáteli nebo klidnou chvilku odpočinku.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš recept na šťavnatý jablečný dezert s pudinkovým krémem s vůní citronů a vanilky.

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 120 g změklé máslo
  • špetka soli
  • 80 g cukru
  • nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu nebo podle chuti
  • 2 vejce
  • 380 g univerzální mouky
  • 10 g prášek do pečiva

Krém:

  • 500 ml mléko
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kukuřičný škrob
  • 1 lžíce univerzální mouky
  • 20 g změklé máslo
  • citronová šťáva z 1 citronu

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr
  • plátky citronu + lístky máty

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: Do mísy vložte změklé máslo, přidejte špetku soli, přisypejte cukr a ochuťte nastrouhanou citronovou kůrou – promíchejte stěrkou. Dále do mísy rozklepněte vejce a nasypejte prosátou univerzální mouku s práškem do pečiva – pořádně promíchejte a vypracujte ručně těsto. Poté necelou 1/2 vzniklého těsta si odložte do lednice.

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

2. Připravte si formu na pečení o průměru 28 cm vyloženou dortovou fólií a ručně rozprostřete větší část těsta. Pak propíchejte těsto vidličkou a uložte do lednici.

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

3. Krém: Do hrnce na sporáku nalijte mléko, nasypejte cukr, vlijte žloutky, přisypejte kukuřičný škrob a univerzální mouku – pořádně promíchejte a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Poté do směsi krému vložte změklé máslo a přilijte čerstvou citronovou šťávu – důkladně promíchejte a krém je hotový!

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

4. Získaný krém nalijte na těsto vyndané z lednice, pěkně ho rozetřete a uhlaďte. Poté z druhé menší 1/2 těsta rovněž vyndané z lednice, si postupně vytvarujte ruličky, z kterých vytvořte mřížky.

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty
Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

5. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C dozlatova.

6. Po upečení posypejte mřížkový italský citronový dort z jemného těsta prosátým moučkovým cukrem a ozdobte plátky citronu a lístky čerstvé máty.

Mřížkovaný italský citronový dort z jemného těsta - ideální k horkému čaji!
Zdroj: Rýchle a jednoduché recepty na dezerty

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

VIDEO NÁVOD: