Představte si lahodný kousek lososa, jemně opečený a obalený v krémové omáčce, která spojuje svěží chuť citronu, jemnost smetany a pikantní dotek parmazánu. Špenát dodává této lahodné kombinaci svěžest a jemnost, zatímco tymián přináší aromatickou vrstvu, která povznáší celkový zážitek. Tento recept na lososa ve smetanovo-citronové omáčce je ideální volbou pro elegantní oběd nebo večeři, která potěší každého milovníka jemných, ale výrazných chutí.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pokud hledáte další pochoutku, určitě vyzkoušejte náš recept na rychlou rybí pomazánku s máslovým nádechem.
Losos ve smetanovo-citronové omáčce s parmazánem, špenátem a tymiánem podávaný s lahodnou rýží
Co budeme potřebovat:
Ryba:
- 1,5 kg – 2,5 kg lososa +/-
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Ostatní:
- rostlinný olej – na smažení
- 2-3 lžíce olivový olej + 25 g másla
Omáčka:
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml suché bílé víno
- 200 ml smetany na vaření 15-20%
- 30 g parmazánu
- 1/2 lžičky soli
- špetka černý mletý pepř
- 70-100 g čerstvý špenát
- 1 citron
- 2 snítky čerstvý tymián
Příloha:
- 1/2 cibule
- 1 mrkev
- 1 šálek rýže
- 1/2 lžičky soli
- špetka kurkumy
- 2 šálky vody
Jak budeme postupovat:
1. Ryba: Lososa připravte tak, že ho položte na plech vyložený pergamenem a nakrájejte na plátky. Z obou stran posypejte solí a černým mletým pepřem – masírujte ho rukama, aby se koření dostalo do ryby.
2. Poté je položte do pánve s rozehřátým olejem a smažte na mírném ohni z každé strany. Po smažení přendejte na talíř.
3. Omáčka: Do pánve s rozehřátým olejem a máslem si vsypejte 1/2 nakrájené cibule a smažte na mírném ohni dozlatova. Pak do mísy vmíchejte nadrobno nakrájený česnek a společně smažte. Podlijte suchým bílým vínem a přilijte smetanu na vaření. Nakonec do omáčky vsypejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a černým mletým pepřem – dobře promíchejte.
4. Dále do pánve vsypejte čerstvý špenát, pokládejte kolečka citronů, položte snítky čerstvého tymiánu a vložte smažené plátky lososa. Omáčkou přelijte plátky lososa, přikryjte pánev pokličkou a vařte 7-15 minut na mírném ohni.
5. Příloha: Do menšího hrnce s rozehřátým olejem si vsypejte 1/2 nakrájené cibule a smažte dozlatova. Dále do hrnce vsypejte nastrouhanou mrkev a rýži – pořádně promíchejte. Dochuťte solí, kurkumou a podlijte vodou – znovu promíchejte a vařte, dokud se voda neodpaří.
6. Křehkého lososa ve smetanové omáčce s parmazánem, špenátem, citronem a tymiánem podávejte s lahodnou rýží, ale hlavně s láskou, skvělou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pokud vás tento recept zaujal, určitě vyzkoušejte i tento:
Rybí filé na citrónově-česnekovém másle v troubě – jednoduché a rychlé