Tento lahodný recept na masové rolky zabalené v kapustových listech a zapečené s uzeninou a rajčatovou omáčkou je ideální volbou pro ty, kteří hledají jedlo plné chuti a aroma. Mletá vepřová směs doplněná o rýži a voňavé koření vytváří dokonale šťavnaté rolky, zatímco jemně sladká rajčatová omáčka a kousky uzeniny přidávají jemný kontrast.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Inspirujte se dalšími jedinečnými recepty s MLETÝM MASEM!
Pečené masové rolky v kapustových listech s uzeninou a rajčatovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- Mleté vepřové maso (tučnější) 1 kg
- Klasické bílé zelí (kapusta), které před použitím chvíli blanšírujte v horké vodě nebo celé listy kysaného zelí 1,2 kg
- Uzeniny (anglická slanina, šunka, klobása) 400 g
- Rajčatová šťáva 500 ml
- Cibule 2 ks
- Rýže 70 g
- Hovězí vývar nebo voda 100 ml
- Rajčatový protlak 1 lžíce
- Sůl, pepř
- Sušený tymián 1 lžička
- Sladká paprika 1 lžička
- Olej
- Čerstvé snítky tymiánu
- Bobkové listy 2 ks
Jak budeme postupovat:
1. Uzeniny (slaninu, šunku a klobásu) nakrájejte na menší kousky/plátky. Na pánvi na mírném ohni několik minut orestujte, dokud se nezbarví do zlatova. Poté vyjměte a odložte stranou.
2. Na zbylém tuku osmažte nadrobno nakrájenou cibuli po dobu několika minut.
3. Přidejte rýži a smažte další 2 minuty.
4. Vmíchejte lžíci rajčatového protlaku a dobře promíchejte.
5. Přilijte hovězí vývar nebo vodu a nechte na ohni, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří.
6. V misce smíchejte mleté maso se solí, pepřem, sušeným tymiánem a sladkou paprikou.
7. Přidejte rýžovou směs a vše důkladně promíchejte, aby byla směs homogenní.
8. Vyberte tenké listy kysaného zelí (nebo zblanžírovaného bílého zelí). Připravte je tak, že odstraníte tvrdé části nebo silnější “žebra” listů.
9. Připravte si asi 30 listů a pokud je zelí příliš slané, nechte je chvíli odležet ve studené vodě. Zbytek zelí nakrájejte na drobno.
10. Pro přípravu položte lžíci směsi na každý list a zabalte. Zatlačte konce dovnitř nebo přitáhněte okraje a potom zarolujte.
11. Do kulaté pečící nádoby vložte na dno nadrobno nakrájenou cibuli.
12. Přidejte dvě lžíce oleje, několik snítek tymiánu a vrstvu nasekaného zelí.
13. Položte na to část uzeniny.
14. Položte vrstvu hotových masových rolek.
15. Mezi ně dejte kousky uzeniny a pokračujte dalším vrstvou rolek a zbývající uzeninou.
16. Zakryjte vše vrstvou nasekaného zelí.
17. Přidejte pár kuliček pepře, snítky tymiánu a 2–3 bobkové listy.
18. Nalijte rajčatovou šťávu a doplňte horkou vodou tak, aby sahala po okraj.
19. Přikryjte několika celými listy zelí a dejte na to víko.
20. Pečte v troubě po dobu 3 hodin při 170 °C.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.VIDEO NÁVOD:
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte:
Rychlé a chutné: Kuřecí kousky v rajčatové omáčce se zeleninou a sýrem – ideální večeře na každý den