Pokud máte chuť na domácí pečivo, které je nadýchané, voňavé a plné chutí, pak jsou tyto tvarohové briošky s rozinkami tou správnou volbou. Kynuté těsto spojené s jemnou tvarohovou náplní a sladkými rozinkami vás vrátí do časů, kdy se podobné dobroty pekly u babičky. Briošky jsou ideální jako sladká snídaně, svačina nebo dezert k čaji. Připravte si tento tradiční recept a užijte si chvíle pohody s každým kouskem tohoto voňavého pečiva!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
Tradiční tvarohové briošky s rozinkami z kynutého těsta
Co budeme potřebovat:
Ingredience na těsto:
- Mléko 300 ml
- Rozpuštěné máslo 100 g
- Vejce 1 ks
- Žloutky 2 ks
- Cukr 80 g
- Sůl 10 g
- Mouka 700 g
- Droždí 25 g
- Strouhaná citronová kůra
Ingredience na náplň:
- Tvaroh 500 g
- Vejce 2 ks
- Cukr 130 g
- Hydratované rozinky 100 g
- Krupice 100 g
- Strouhaná citronová kůra
- Vanilková esence
Ingredience na dekor:
- Vejce 1 ks
- Mléko 15 ml
- Cukr 30 g
Jak budeme postupovat:
1. Do vlažného mléka přidejte droždí, 50 g cukru a 50 g mouky. Dobře promíchejte a nechte droždí aktivovat asi 20-30 minut.
2. Ve velké míse smíchejte 650 g mouky, sůl, strouhanou citronovou kůru, cukr, celé vejce a žloutky. Přidejte aktivované droždí a rozpuštěné máslo.
3. Míchejte, dokud se těsto nespojí a nebude hladké.
4. Na pomoučené pracovní ploše hněťte těsto asi 5 minut, dokud nezíská elastickou konzistenci a nebude se lepit.
5. Těsto dejte do větší mísy vymazané olejem, aby mělo prostor pro kynutí, a nechte ho kynout přibližně 1 hodinu.
6. Mezitím připravte náplň: Do mísy dejte dobře okapaný tvaroh, přidejte 2 vejce, cukr, hydratované rozinky (nechte je v namočené ve vodě asi 1 hodinu), strouhanou citronovou kůru, vanilkovou esenci a krupici. Vše dobře promíchejte.
7. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na plát silný asi 0,5 cm.
8. Plátky těsta nakrájejte na čtverce o velikosti přibližně 15 cm. Do středu každého čtverce dejte lžíci náplně.
9. Spojte rohy čtverce směrem ke středu a vytvořte tak briošku s tvarohovou náplní.
10. Briošky položte na plech vyložený pečícím papírem, nechte mezi nimi dostatek místa. Nechte je ještě 15 minut kynout.
11. V malé misce smíchejte vejce, 30 g cukru a 15 ml mléka. Touto směsí potřete povrch briošek.
12. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud briošky nezezlátnou, ale nebudou příliš tmavé.
13. Podávejte teplé nebo studené. Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.