Tenhle jemný meruňkový koláč s mandlovým krémem a hruškami je dokonalým sladkým potěšením pro každou příležitost. Kombinace sladké meruňkové marmelády, šťavnatých hrušek a jemného mandlového krému vytváří harmonickou symfonii chutí, která potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i oko. Tento koláč je ideální jako dezert po nedělním obědě nebo jako sladké pohoštění na rodinné oslavě. Pusťme se do přípravy této lahodné pochoutky!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak se inspirujte receptem na pudinkový dezert, který milují především děti – úžasná chuť a lehká příprava!
Meruňkový koláč s mandlovým krémem a hruškami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 100 g změklé máslo
- 50 g moučkový cukr
- 8 g vanilkový cukr
- špetka soli
- 3 lžíce oleje
- 50 g kukuřičný škrob
- 1 vejce
- 1/2 lžičky prášek do pečiva
- 250 g mouky
Krém:
- 150 g změklé máslo
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 150 g mleté mandle
- citronová kůra z 1/2 citronu nebo podle chuti
- 35 g mouka
Ostatní:
- meruňková marmeláda – na potření
- 1 konzerva hrušek
- mandlové lupínky – na posypání
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si vložte změklé máslo, nasypejte moučkový cukr, ochuťte vanilkovým cukrem a přidejte špetku soli – promíchejte stěrkou. Dále do mísy přilijte olej, vsypejte kukuřičný škrob a vlijte vejce. Pořád míchejte. Pak vsypejte prášek do pečiva a ve 2 fázích postupně přisypávejte mouku – míchejte a potom těsto vypracujte ručně do tvaru koule.
2. Vzniklé těsto položte na pomoučený pergamen a pomocí válečku ho rozválejte na kruh o průměru 28 cm podobný plechu na pečení. Těsto položte do formy na pečení, okraje pěkně zarovnejte podle formy, pak vidličkou propíchejte střed a uložte na několik minut do lednice.
3. Mezitím si do nádobky od mixéru vložte mandle, které pomelte na jemný písek.
4. Krém: Do mísy vložte změklé máslo a nasypejte cukr – promíchejte metličkou. Poté postupně na 2 krát vlijte vejce a vsypejte mleté mandle – dále míchejte. Nakonec do směsi krému dejte nastrouhanou kůru z citronu a přisypejte mouku – pořádně promíchejte metličkou.
5. Po několika minutách vyjměte formu s těstem z lednice, potřete ji meruňkovým džemem, pak rozprostřete připravený mandlový krém a pěkně naaranžujte nakrájené půlměsíce hrušek do tvaru květu.
6. Na závěr posypejte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení koláč ozdobte-posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.