Pikantní pomazánka z uzeného jazyka je skvělou volbou pro milovníky výrazných chutí. Spojuje jemně strouhaný křen, česnek a směs koření, které dodají pomazánce nezaměnitelnou chuť. Ideální na čerstvé pečivo, toasty nebo jako součást obložených talířů na večírcích.
Ingredience
- 350 g uvařeného uzeného jazyka
- 80 g majonézy
- 2 lžičky jemně strouhaného křenu
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 lžičky sladké papriky
- černý pepř dle chuti
- 2 stroužky česneku (nebo více podle chuti)
Postup
1) Příprava jazyka:
Uvařený uzený jazyk nejprve rozemelte nebo nasekejte najemno. Pomazánka bude mít jemnou texturu, pokud použijete kuchyňský robot.
2) Přidání přísad:
Do misky s rozemletým jazykem přidejte jemně strouhaný křen, majonézu, nasekanou pažitku, kečup a hořčici. Vše důkladně promíchejte.
3) Koření a dochucení:
Přidejte worcesterskou omáčku, pálivou a sladkou papriku, prolisovaný česnek a trochu čerstvě mletého pepře. Opět vše promíchejte, aby se chutě rovnoměrně spojily.
4) Podávání:
Pikantní pomazánku servírujte s čerstvým pečivem, topinkami nebo na křupavých bagetkách. Skvělá je i jako náplň do sendvičů či obložených chlebíčků.
Tipy na servírování a úpravy
- Svěží chuť: Pro svěžejší chuť můžete přidat pár kapek citronové šťávy.
- Zdravější varianta: Zkuste nahradit část majonézy zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
- Extra pálivé: Pro milovníky ostrých chutí přidejte více česneku nebo ještě trochu pálivé papriky.
- Dekorace: Hotovou pomazánku můžete ozdobit čerstvou pažitkou, jarní cibulkou nebo kolečky nakládaných okurek.
Závěr
Tato pikantní pomazánka z uzeného jazyka je rychlá na přípravu, chutná a skvěle se hodí pro každou příležitost. Vyvážená kombinace křenu, česneku a koření dodá pomazánce výraznou chuť, kterou oceníte nejen vy, ale i vaši hosté. Vyzkoušejte tento recept a nechte se překvapit, jak skvěle může chutnat netradiční spojení surovin.