Pikantní pomazánka z uzeného jazyka

Pikantní pomazánka z uzeného jazyka je skvělou volbou pro milovníky výrazných chutí. Spojuje jemně strouhaný křen, česnek a směs koření, které dodají pomazánce nezaměnitelnou chuť. Ideální na čerstvé pečivo, toasty nebo jako součást obložených talířů na večírcích.

Zdroj: Romana Važanská

Ingredience

  • 350 g uvařeného uzeného jazyka
  • 80 g majonézy
  • 2 lžičky jemně strouhaného křenu
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • černý pepř dle chuti
  • 2 stroužky česneku (nebo více podle chuti)

Postup

1) Příprava jazyka:
Uvařený uzený jazyk nejprve rozemelte nebo nasekejte najemno. Pomazánka bude mít jemnou texturu, pokud použijete kuchyňský robot.

2) Přidání přísad:
Do misky s rozemletým jazykem přidejte jemně strouhaný křen, majonézu, nasekanou pažitku, kečup a hořčici. Vše důkladně promíchejte.

3) Koření a dochucení:
Přidejte worcesterskou omáčku, pálivou a sladkou papriku, prolisovaný česnek a trochu čerstvě mletého pepře. Opět vše promíchejte, aby se chutě rovnoměrně spojily.

4) Podávání:
Pikantní pomazánku servírujte s čerstvým pečivem, topinkami nebo na křupavých bagetkách. Skvělá je i jako náplň do sendvičů či obložených chlebíčků.


Tipy na servírování a úpravy

  • Svěží chuť: Pro svěžejší chuť můžete přidat pár kapek citronové šťávy.
  • Zdravější varianta: Zkuste nahradit část majonézy zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
  • Extra pálivé: Pro milovníky ostrých chutí přidejte více česneku nebo ještě trochu pálivé papriky.
  • Dekorace: Hotovou pomazánku můžete ozdobit čerstvou pažitkou, jarní cibulkou nebo kolečky nakládaných okurek.

Závěr

Tato pikantní pomazánka z uzeného jazyka je rychlá na přípravu, chutná a skvěle se hodí pro každou příležitost. Vyvážená kombinace křenu, česneku a koření dodá pomazánce výraznou chuť, kterou oceníte nejen vy, ale i vaši hosté. Vyzkoušejte tento recept a nechte se překvapit, jak skvěle může chutnat netradiční spojení surovin.