Kávové cukroví je elegantní a aromatický dezert, který je skvělým doplňkem k odpolední kávě nebo jako součást svátečního stolu. Tento recept kombinuje jemný kávový tón s bohatou chutí bílé čokolády.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté kávy
- 2 žloutky
- 140 g másla
- 150 g kvalitní bílé čokolády
- 75 g smetany ke šlehání (40%)
- 10 g másla
- 3 lžičky rozpustné kávy
Postup přípravy
1) Těsto: Prosátou mouku smíchejte s cukrem a mletou kávou. Přidejte žloutky a lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice odležet alespoň na několik hodin.
2) Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Plechy vyložte pečícím papírem. Rozválejte těsto na slabší placku a vykrajujte libovolné tvary. Cukroví pečte asi 7-9 minut do lehce zlatavé barvy.
3) Krém: Smetanu zahřejte, přidejte rozpustnou kávu a nechte rozpustit. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nalijte na ni ohřátou smetanu s máslem. Vymíchejte do hladka, přikryjte folií, kterou položte přímo na krém, a dejte chladit do lednice na několik hodin.
4) Dokončení: Vychlazený krém si přendejte do sáčku s trubičkou a nastříkejte na polovinu cukroví. Přiklopte druhou polovinou a dejte do lednice vychladit. Nešetřete krémem, aby cukroví nebylo suché.
Vyzkoušejte letos tyto ořechové rukavičky s bílou čokoládou – vánoční cukroví
Tip
- Cukroví skladujte v chladničce v uzavřené nádobě, aby si udrželo svou čerstvost a konzistenci.