Vánoční období je neodmyslitelně spojeno s chutným cukrovím, a ořechové kaštánky jsou jedním z těch, které by neměly chybět na svátečním stole. Tyto malé lahůdky v sobě skrývají bohatou ořechovou chuť a jsou dokonalým spojením křehkého těsta, marmelády a čokoládové polevy.
Ingredience
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 150 g másla
- 2 ks žloutků
- Špetka skořice
- Citronová kůra
Postup přípravy
1) Příprava těsta: Ve velké míse smícháme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, hladkou mouku, máslo, žloutky, skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Vše důkladně zpracujeme do hladkého těsta.
2) Formování kaštánků: Z těsta vytvoříme dlouhé “hady” a od nich odtrháváme malé kousky, ze kterých uděláme kuličky o velikosti koruny.
3) Pečení: Kuličky pečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 160-170 stupňů Celsia, asi 6-8 minut. Vzhledem k tomu, že se těsto trochu splácne, necháváme mezi kaštánky dostatečné rozestupy.
4) Dokončení: Po upečení necháme kaštánky vychladnout. Poté je spojíme vhodnou marmeládou, namočíme v čokoládové polevě a obalíme v mletých oříšcích.
60+ receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví: Znáte všechny druhy?
Závěr
Ořechové kaštánky jsou ideálním cukrovím pro milovníky ořechů a přinášejí do vánoční atmosféry nejen vůni a chuť, ale i estetickou krásu. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat klasické chutě ve svátečním období.