Pokud hledáte recept na dezert, který zaručeně ohromí vaši rodinu i přátele, tento luxusní čokoládový dort s jemným vanilkovým krémem a lehkým rumovým sirupem je tou správnou volbou. Dort je nejen vizuálně působivý, ale díky jednoduchému postupu ho zvládne připravit každý. Připravte tento sladký skvost na oslavu nebo jen tak pro radost a nechte se unést jeho lahodnou chutí!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Čokoládový dort s vanilkovým krémem a rumovým sirupem
Co budeme potřebovat:
Ingredience na těsto:
- Hladká mouka: 300 g
- Prášek do pečiva: 1 balíček
- Kakao: 60 g
- Máslo: 200 g
- Žloutky: 2 ks
- Bílky: 6 ks
- Cukr: 200 g
- Mléko: 200 ml
- Strouhaná citronová kůra: 1 lžička
Ingredience na krém:
- Žloutky: 4 ks
- Cukr: 150 g
- Mléko: 500 ml
- Hladká mouka: 70 g
- Vanilkový extrakt: 1 ampulka
- Máslo: 100 g
Ingredience na sirup:
- Voda: 200 ml
- Cukr: 100 g
- Rumový extrakt: 2 lžíce
Ingredience na polevu:
- Hořká čokoláda: 250 g
- Máslo (80% tuku): 25 g
Jak budeme postupovat:
1. V míse smíchejte máslo s cukrem pomocí mixéru. Máslo musí být při pokojové teplotě, tedy lehce změklé.
2. Poté přidejte žloutky a mixujte. Přidejte mléko při pokojové teplotě a opět mixujte. Prosejte mouku spolu s kakaem a práškem do pečiva do směsi.
3. V oddělené míse ušlehejte bílky se špetkou soli do pěny.
4. Poté jemně vmíchejte bílky do kakaového krému pomocí stěrky a velkých pohybů zdola nahoru. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte.
5. Nalijte směs do čtvercové formy na pečení (28 cm) s odnímatelným okrajem. Na dno formy dejte pečící papír.
6. Pečte v troubě 35 minut na 180 stupňů. Když je těsto hotové, vyndejte ho z trouby a nechte ho mírně vychladnout.
7. V míse smíchejte cukr se žloutky a špetkou soli. Poté přidejte horké mléko, které nalévejte pomalu. Do směsi přidejte vanilkovou esenci a poté ji dejte na mírný oheň, neustále míchejte metličkou. Po 2-3 minutách směs zhoustne a je hotová.
8. Nechte ji vychladnout v míse zakryté potravinovou fólií. Ideálně ji nechte odpočívat v lednici 2-3 hodiny. Jakmile je směs zcela vychladlá, přidejte máslo a míchejte mixérem, dokud nezískáte homogenní krém.
9. Smíchejte cukr s vodou a rumovou esencí. Jakmile se cukr rozpustí a sirup je průhledný, je hotový.
10. Na čokoládovou polevu: Roztavte čokoládu s máslem ve vodní lázni.
11. Míchejte, dokud není směs homogenní. Poté nechte roztavenou čokoládu mírně vychladnout.
12. Rozřízněte těsto na dvě části po výšce. Spodní část by měla být větší a horní tenčí.
13. Horní část rozdrobte. Spodní část těsta rovnoměrně pokapejte rumovým sirupem po celém povrchu.
14. Poté naneste tenkou vrstvu vanilkového krému. Přidejte rozdrcené těsto a uhlaďte ho rukou.
15. Poté naneste zbytek krému a pečlivě ho uhlaďte stěrkou. Nalijte čokoládovou vrstvu a rovnoměrně ji rozetřete.
16. Dejte do lednice na minimálně 3-4 hodiny nebo přes noc. Nakrájejte na čtverce nebo jakýkoli jiný tvar, který se vám líbí.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.