Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky jsou dokonalou kombinací chutí pro milovníky vydatných pokrmů. Šťavnaté vepřové kotlety v aromatické omáčce z piva, bylinek a slaniny získávají jedinečnou hloubku chuti, zatímco domácí noky dodávají pokrmu jemnost a sytost. Tento recept je ideální pro slavnostní rodinné obědy nebo večeře, kdy chcete své hosty ohromit něčím speciálním. Připravte si tento gurmánský zážitek a vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky

Co budeme potřebovat:

Maso:

  • 6 vepřové kotlety od kosti (1,5 až 2 cm)

Na obalování:

  • 3-4 lžíce mouky

Omáčka:

  • 2-3 lžíce olivový olej
  • 1 cibule – (100 g)
  • 3 stroužky česneku
  • snítky rozmarýnu a tymiánu – podle chuti
  • 350-400 ml světlé pivo
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • 150-180 ml vody

Domácí noky:

  • 300 g brambor
  • 1 lžíce kukuřičný škrob
  • 1 vejce
  • špetka soli (podle potřeby)

Ostatní:

  • 100 g slanina
  • 50 g cibule

Jak budeme postupovat:

1. Maso: Připravte hrubší plátky vepřové kotlety od kostí (1,5 až 2 cm), které přikryjte fólií a z obou stran vyklepejte. Pak do nich po stranách udělejte jemné zářezy a obalte je z obou stran v mouce.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

2. Připravte si pánev s rozehřátým olejem a položte do ní kotlety – smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova. Po smažení je přendejte na tác a z pánve odstraňte  přebytečný olej.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

3. Omáčka: Následně do pánve nalijte olivový olej a když je jemně rozehřátý, vsypejte nakrájenou cibuli a smažte na mírném ohni dozlatova. Dále do pánve přidejte stroužky česneku, snítky rozmarýnu a tymiánu – smažte společně 2 minuty na mírném ohni, poté ingredience v pánve podlijte světlým pivem.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

4. Po chvíli z omáčky vyjměte snítky rozmarýnu a tymiánu a vložte do ní smažené vepřové kotlety. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a přilijte vodu. Pod pokličkou vařte 3 minuty na mírném ohni a nezapomeňte kotlety přelévat omáčkou.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

5. Domácí noky: Do hrnce vložte na kostky nakrájené brambory, osolte a zalijte vodou. Pod poličkou vařte na mírném ohni do změknutí a po uvaření je sceďte, rozmačkejte na pyré a nechejte chvíli stranou.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

6. Mezitím do pánve vložte na proužky nakrájenou slaninu a smažte na mírném ohni dohnědasta. Pak vsypejte nakrájenou cibuli a společně 2-3 minuty smažte.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

7. Do bramborového pyré nasypejte kukuřičný škrob, rozklepněte vejce a dochuťte solí – promíchejte. Pomocí ruk z bramborové směsi vytvarujte ruličky, které překrojte na několik dílů a vložte je do hrnce s vroucí vodou – vařte 2 minuty na mírném ohni. Po uvaření noky přendejte na talíř a přelijte je smaženou slaninkou a cibulí.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

8. Voňavou vepřovou kotletu na světlém pivu podávejte s domácími noky se smaženou slaninou a cibulí, ale hlavně s láskou, skvělou chutí a elegancí.

Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Zdroj: Schneller Koch

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Inspirujte se také:

Tradiční plněné papriky s mletým masem a rýží v rajčatové omáčce se slaninou