Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky jsou dokonalou kombinací chutí pro milovníky vydatných pokrmů. Šťavnaté vepřové kotlety v aromatické omáčce z piva, bylinek a slaniny získávají jedinečnou hloubku chuti, zatímco domácí noky dodávají pokrmu jemnost a sytost. Tento recept je ideální pro slavnostní rodinné obědy nebo večeře, kdy chcete své hosty ohromit něčím speciálním. Připravte si tento gurmánský zážitek a vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Vepřové kotlety v pivní omáčce se slaninou a domácími noky
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 6 vepřové kotlety od kosti (1,5 až 2 cm)
Na obalování:
- 3-4 lžíce mouky
Omáčka:
- 2-3 lžíce olivový olej
- 1 cibule – (100 g)
- 3 stroužky česneku
- snítky rozmarýnu a tymiánu – podle chuti
- 350-400 ml světlé pivo
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 150-180 ml vody
Domácí noky:
- 300 g brambor
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- 1 vejce
- špetka soli (podle potřeby)
Ostatní:
- 100 g slanina
- 50 g cibule
Jak budeme postupovat:
1. Maso: Připravte hrubší plátky vepřové kotlety od kostí (1,5 až 2 cm), které přikryjte fólií a z obou stran vyklepejte. Pak do nich po stranách udělejte jemné zářezy a obalte je z obou stran v mouce.
2. Připravte si pánev s rozehřátým olejem a položte do ní kotlety – smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova. Po smažení je přendejte na tác a z pánve odstraňte přebytečný olej.
3. Omáčka: Následně do pánve nalijte olivový olej a když je jemně rozehřátý, vsypejte nakrájenou cibuli a smažte na mírném ohni dozlatova. Dále do pánve přidejte stroužky česneku, snítky rozmarýnu a tymiánu – smažte společně 2 minuty na mírném ohni, poté ingredience v pánve podlijte světlým pivem.
4. Po chvíli z omáčky vyjměte snítky rozmarýnu a tymiánu a vložte do ní smažené vepřové kotlety. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a přilijte vodu. Pod pokličkou vařte 3 minuty na mírném ohni a nezapomeňte kotlety přelévat omáčkou.
5. Domácí noky: Do hrnce vložte na kostky nakrájené brambory, osolte a zalijte vodou. Pod poličkou vařte na mírném ohni do změknutí a po uvaření je sceďte, rozmačkejte na pyré a nechejte chvíli stranou.
6. Mezitím do pánve vložte na proužky nakrájenou slaninu a smažte na mírném ohni dohnědasta. Pak vsypejte nakrájenou cibuli a společně 2-3 minuty smažte.
7. Do bramborového pyré nasypejte kukuřičný škrob, rozklepněte vejce a dochuťte solí – promíchejte. Pomocí ruk z bramborové směsi vytvarujte ruličky, které překrojte na několik dílů a vložte je do hrnce s vroucí vodou – vařte 2 minuty na mírném ohni. Po uvaření noky přendejte na talíř a přelijte je smaženou slaninkou a cibulí.
8. Voňavou vepřovou kotletu na světlém pivu podávejte s domácími noky se smaženou slaninou a cibulí, ale hlavně s láskou, skvělou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Inspirujte se také:
Tradiční plněné papriky s mletým masem a rýží v rajčatové omáčce se slaninou