Jablečná povidla bez práce: Kdo jednou zkusí tento zlepšovák, ten se už ke klasickému vaření v hrnci nevrátí!

Tento jednoduchý recept na jablečná povidla je ideální pro ty, kteří si chtějí ušetřit čas a námahu. Povidla se pečou v troubě, takže není třeba stát u sporáku a neustále míchat. Výsledkem jsou lahodná, aromatická jablečná povidla, která si zamilujete. Jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít dělat jablečná povidla jinak!

Zdroj: pixabay

Ingredience

  • 2 kg jablek
  • 0,5 kg krupicového cukru
  • 3 lžíce octa (8 %)
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky pepře (na jablečný závin)
  • 4 lžíce rumu

Postup

1) Příprava jablek:
Jablka důkladně umyjte a rozčtvrťte. Odstraňte jádřince a vložte čtvrtky jablek do hlubšího plechu.

2) Pečení jablek:
Polijte jablka octem a promíchejte. Vložte plech do trouby vyhřáté na 200–250 °C a pečte přibližně 20–25 minut. Nemíchejte!

3) Přidání cukru:
Po 20–25 minutách pečení vyjměte jablka z trouby a posypte je 0,25 kg cukru. Vraťte plech zpět do trouby na dalších 15 minut.

4) Další vrstva cukru:
Po 15 minutách přidejte zbývajících 0,25 kg cukru a pečte dalších 15–20 minut.

5) Mixování:
Upečená jablka přemístěte do většího hrnce (cca 3 litry). Přidejte skořici, pepř na jablečný závin a rum. Ponorným mixérem směs rozmixujte do požadované konzistence.

6) Plnění do sklenic:
Horká povidla plňte do nahřátých sklenic. Nahoru přidejte jako konzervant 1 lžičku rumu a sklenice zavíčkujte.

7) Zavření sklenic:
Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout.


Tipy

  • Ochucení: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat více skořice nebo použít jiné koření, například hřebíček.
  • Konzervace: Rum funguje jako přírodní konzervant, takže povidla vydrží delší dobu.
  • Podávání: Jablečná povidla jsou skvělá jako náplň do buchet, koláčů nebo na chleba.

Závěr

Jablečná povidla připravená tímto způsobem jsou snadná na přípravu a chutnají fantasticky. Nemusíte se starat o neustálé míchání a přitom získáte dokonale jemnou a aromatickou pochoutku. Vyzkoušejte tento jednoduchý způsob přípravy povidel a už nikdy nebudete chtít zpět ke klasickému vaření!