Tento jednoduchý recept na jablečná povidla je ideální pro ty, kteří si chtějí ušetřit čas a námahu. Povidla se pečou v troubě, takže není třeba stát u sporáku a neustále míchat. Výsledkem jsou lahodná, aromatická jablečná povidla, která si zamilujete. Jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít dělat jablečná povidla jinak!
Ingredience
- 2 kg jablek
- 0,5 kg krupicového cukru
- 3 lžíce octa (8 %)
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky pepře (na jablečný závin)
- 4 lžíce rumu
Postup
1) Příprava jablek:
Jablka důkladně umyjte a rozčtvrťte. Odstraňte jádřince a vložte čtvrtky jablek do hlubšího plechu.
2) Pečení jablek:
Polijte jablka octem a promíchejte. Vložte plech do trouby vyhřáté na 200–250 °C a pečte přibližně 20–25 minut. Nemíchejte!
3) Přidání cukru:
Po 20–25 minutách pečení vyjměte jablka z trouby a posypte je 0,25 kg cukru. Vraťte plech zpět do trouby na dalších 15 minut.
4) Další vrstva cukru:
Po 15 minutách přidejte zbývajících 0,25 kg cukru a pečte dalších 15–20 minut.
5) Mixování:
Upečená jablka přemístěte do většího hrnce (cca 3 litry). Přidejte skořici, pepř na jablečný závin a rum. Ponorným mixérem směs rozmixujte do požadované konzistence.
6) Plnění do sklenic:
Horká povidla plňte do nahřátých sklenic. Nahoru přidejte jako konzervant 1 lžičku rumu a sklenice zavíčkujte.
7) Zavření sklenic:
Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
Tipy
- Ochucení: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat více skořice nebo použít jiné koření, například hřebíček.
- Konzervace: Rum funguje jako přírodní konzervant, takže povidla vydrží delší dobu.
- Podávání: Jablečná povidla jsou skvělá jako náplň do buchet, koláčů nebo na chleba.
Závěr
Jablečná povidla připravená tímto způsobem jsou snadná na přípravu a chutnají fantasticky. Nemusíte se starat o neustálé míchání a přitom získáte dokonale jemnou a aromatickou pochoutku. Vyzkoušejte tento jednoduchý způsob přípravy povidel a už nikdy nebudete chtít zpět ke klasickému vaření!