Vyzkoušejte tento skvělý jablečný koláč z jemného těsta s mandlovými lupínky, který vás přenese zpět do dětství, jako by ho pekla babička! Kombinace nadýchaného těsta, sladkých jablek a křupavých mandlí vytváří dokonalý dezert, který potěší každého milovníka domácích sladkostí. Je to ideální pochoutka k odpolední kávě nebo čaji, a přitom snadná na přípravu. Připravte si tento koláč plný tradiční chutě a potěšte své blízké!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jablečný koláč s mandlovými lupínky
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- špetka soli
- 130 g cukru
- 1 lžička vanilkový cukr
- 300 g mouka + 10 g prášek do pečiva
- 70 g změklé máslo + 180 ml mléko
Ostatní:
- 3 jablka
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce, přidejte špetku soli, přisypejte cukr a vanilkový cukr – vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté do vyšlehané pěny nasypejte první fázi prosáté mouky s práškem do pečiva – promíchejte metličkou a nechejte mísu chvíli stranou.
2. Do menšího hrnce vložte změklé máslo a nalijte mléko – zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté do mísy nalijte první 1/2 směsi – dobře promíchejte, pak nasypejte druhou část suchých přísad a nalijte druhou část směsi – důkladně promíchejte a těsto je hotové!
3. První 1/2 výsledného těsta nalijte do formy na pečení vyložené pergamenem a pěkně vedle sebe rozprostřete půlměsíce nakrájených jablek, které přikryjte druhou 1/2 těsta, pěkně rozetřete a uhlaďte.
4. Koláč posypejte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C dozlatova.
5. Po upečení koláč ozdobte-posypejte prosátým moučkovým cukrem, poté vyjměte z formy a nakrájejte.
6. Skvělý jablečný koláč z jemného těsta s mandlovými lupínky podávejte s láskou a úsměvem na tváří.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.