V jednoduchosti je opravdu krása, jak dokazuje tento recept na čokoládové koláčky s vanilkovým krémem a kokosovými lupínky. Je ideální pro začátečníky i pokročilé pekaře, kteří hledají rychlý a lákavý dezert. Lahodný vanilkový krém dodá koláčkům jemnost a hebkost a v spojení s čokoládovým těstem lehkou svěžest. Jsou svůdné a na první pohled kouzelné. Pastva pro vaše oči!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Čokoládové koláčky s vanilkovým krémem a kokosovými lupínky
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce
- 70 g cukru
- špetka soli
- 30 ml rostlinný olej
- 150 ml mléka
- 140 g mouky
- 30 g kakaa
- 7 g prášek do pečiva
Krém:
- 2 žloutky
- 30 g cukru
- 10 g vanilkový cukr
- 30 g kukuřičný škrob
- 300 ml mléka
- 40 g změklé máslo
Impregnace:
- teplé mléko
Poleva:
- 100-120 g tmavá čokoláda
- 100 g smetana ke šlehání 33 %
Na zdobení:
- kokosové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte cukr a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání postupně přilévejte olej a poté mléko. Vyšlehejte do hladké směsi. Dále do směsi nasypejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva – šlehejte do hladkého těsta.
2. Výsledné těsto nalijte, pěkně rozetřete a uhlaďte na plech vyložený pergamenem.
3. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C dozlatova a po upečení těsto nechejte vychladnout.
4. Krém: Do menšího hrnce vlijte žloutky, nasypejte cukr a přisypejte vanilkový cukr – promíchejte metličkou. Dále do hrnce nasypejte kukuřičný škrob a během míchání si postupně přilévejte mléko. Postavte hrnec na sporák a za stálého míchání vařte krém na mírném ohni do zhoustnutí.
5. Po uvaření do hrnce s krémem vmíchejte změklé máslo – pořádně promíchejte a krém přendejte do misky. Přikryjte fólií, nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a po vychladnutí krém přendejte do zdobícího sáčku.
6. Na vychladlém těstě pomocí kruhové formičky vytvarujte kolečka, které položte na čistou plochu a zbylé těsto nechejte zatím stranou.
7. Vzniknuté kolečka impregnujte teplým mlékem, poté ozdobte připraveným vychladlým krémem pomocí zdobícího sáčku a přikryjte druhým kolečkem těsta. Uložte na 1 hodinu do lednice.
8. Zbylé těsto-okraje těsta pomelte v mixéru na jemný písek a přesypejte do mísy. Potom do mísy vmíchejte zbylý krém – dobře promíchejte a vytvarujte polokoule, které položte na talíř.
9. Poleva: Do misky vložte nalámanou tmavou čokoládu a přilijte smetanu ke šlehání – dobře promíchejte a zahřejte, aby se čokoláda rozpustila – promíchejte a přendejte ji do zdobícího sáčku.
10. Získanou čokoládovou polevou ozdobte polokoule, které poté obalte v kokosových lupínkách a položte na talíř.
11. Zbylou čokoládovou polevou ozdobte boky koláčků, které také obalte v kokosových lupínkách. Nakonec ozdobte aj povrch koláčků a uložte na 30 minut do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla.
12. Kokosové pokušení s čokoládou podávejte s láskou a úsměvem na tváří.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.