Zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou: Výživný a chutný pokrm pro celou rodinu

Zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou je skvělým jídlem, které potěší jak svou chutí, tak výživností. Tento recept je ideální pro chladnější dny, kdy si chcete dopřát něco teplého a sytého. Díky bohatému vývaru a rozmanité zelenině je polévka plná chutí, a přesto lehká a svěží.

Zdroj: Ivana Reisingerová

Ingredience

Vývar:

  • Kuřecí skelety
  • 1 cibule
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • Celý pepř
  • Sůl
  • Smil
  • Libeček

Polévka:

  • 2 kuřecí stehna
  • 50 g másla
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 200 g mrkve (nakrájené na kousky)
  • 100 g petržele (nakrájené na kousky)
  • 100 g celeru (nakrájeného na kousky)
  • 150 g pórku (bílá část, nakrájená na kousky)
  • 5 stroužků česneku (nakrájené najemno)
  • 2 lžíce mouky
  • 1,5 l vývaru
  • 400 g brambor (nakrájených na kostičky)
  • 50 g kadeřávku (nakrájeného)
  • 250 g květáku (rozebraného na růžičky)
  • 2 dcl smetany na vaření
  • Lžíce nakrájeného libečku

Postup

1) Příprava vývaru: Večer předem připravte kuřecí vývar. Do hrnce vložte kuřecí skelety, cibuli, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, smil a libeček. Vařte pomalu, dokud nezískáte silný vývar.

2) Vaření masa: Druhý den do vývaru přidejte dvě kuřecí stehna a vařte je, dokud nejsou měkká. Poté maso vyjměte a nechte vychladnout.

3) Příprava základu polévky: V hrnci rozehřejte máslo a na něm osmažte cibuli nakrájenou najemno do sklovita. Přidejte mrkev, petržel a celer, a vše opékejte, dokud zelenina nezačne vonět.

4) Přidání dalších ingrediencí: Přidejte nakrájený pórek a pokračujte ve smažení. Poté přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Zaprašte dvěma lžícemi mouky a promíchejte.

5) Vaření polévky: Zalijte zeleninový základ vývarem a dobře promíchejte. Přidejte brambory, přisolte a přiveďte k varu. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.

6) Dokončení polévky: Přidejte nakrájený kadeřávek a květák rozebraný na růžičky. Vařte, dokud není zelenina měkká. Poté přidejte smetanu na vaření a nakrájené kuřecí maso. Nechte polévku krátce probublat.

7) Dokončení: Nakonec přidejte lžíci nakrájeného libečku, polévku již dále nevařte, jen nechte pár minut odpočinout.

Závěr

Tato zeleninová polévka s kuřecím masem a smetanou je ideální volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Je plná chutí, výživná a zároveň jemná díky smetaně. Podávejte ji s čerstvým pečivem a užijte si bohatý a vydatný pokrm.